Bahan Bahan
2 1/2 cawan carrot yg telah diparut
1 cawan walnut yg dibakar dan kemudian di tumbuk kasar
4biji telor
1 cawan minyak sayuran
1 1/2 cawan gula (saya gune 1 cawan sahaja)
1 sudu serbuk penaik
1 sudu baking soda
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh esen vanilla
1/2 sudu teh garam
Cara-cara membuatnya
1. Putar telor selama 4minit di dalam mixer kemudian masukkan gula.
2. Setelah itu masukkan minyak, esen vanilla.
3. Bila dah sebati, masukkan tepung, serbuk penaik dan baking soda perlahan lahan ke dalam mixer.
4. Masukkan juga garam. Kemudian ketepikan.
5. Masukkan carrot dan walnut, kacau guna spatula.
6. Dah sebati, masuk dalam loyang (saya gune springform tp tak ingat lak size apa....huhu) bakar selama 45min-1jam (ikut oven masing2) pada suhu 160 darjah celcius.
ok...selamat mencuba!!!!
3 ulasan:
mesti sedap kalau yan yang buat hehe
bila la nak rrasa air tangan akak ni.. nyum nyumm..
bila la nak rrasa air tangan akak ni.. nyum nyumm..
Catat Ulasan