Jumaat, 7 Jun 2013

Cheese Tart

 Hari ni nak balik Johor amik Muaz dan Muiz
sebelum g kerja acik sempat laa buat cheese tart sikit, nak bawak balik ptg nnt...
ingat nak buat ke...tgok laa tghr nnt...
jom layan resipi cheese tart dulu
Bahan-Bahan
(untuk kulit tart)

170g marjerin @ butter
50g gula aising
1biji telor
290g tepung gandum
1 sudu kecil esen vanila
acuan tart

Bahan-bahan cheese

250g cream cheese
50g gula halus
1biji telor
1 sudu esen vanila

Cara-cara Membuatnya

Pukul marjerin dan gula aising sampai gebu, masukkan telo, dan putar lagi.
Kemudian masukkan tepung dan esen vanilla
Guna spatula, gaul2kan sehingga jadi doh.
Rehatkan sekejap dalam 30min.
Kemudian, guna acuan tart dan tekap perlahan2.
jangan terlalu tebal, dan jangan terlalu nipis.
Cucuk2 kulit tart dgn garfu sebelum di bakar
bakar 10-15min

Untuk cream cheese, putar cream cheese, gula, esen vanila dan telo sehingga gebu.
Kemudian, paipkan ke dalam kulit tart yg dah di bakar tadi,bakar lagi 10-15min pada suhu 170 darjah.
Sebelum letakkan cream cheese, sy akan letakkan filling blueberry sedikit di dalam kulit tart tersebut.
Untuk bahagian atas tu, boleh tgok di sini cara nak lorekkan dia bagi cantik.

saya jugak suke toppingkan cheese tart saya dgn buah2an segar
sebab sy tak suke sgt kl gantikan kastard
hihihi
 

Selamat mencuba!!!

6 ulasan:

Acik Erna berkata...

kalau cheesetart acik suka beli je..nak buat crust nya tu..dah tua2 ni boleh buat acik sakit pinggang

Kakzakie berkata...

Tak nak mencuba tapi nak yg Umi MuMuMu buat...

Yan, sabtu pagi kakak tak ada tau adik ada rakaman RTM dan kakak kerja half-day. Petang kakak ada. Ahad pun tak ada juga sebab dah nak hantar budak-budak balik asrama...

JunAina berkata...

Amboii 2 hari ni ko tayang makan2 je ye Yan...

Lydia Miza berkata...

Kemain rajin lg yan .. Rindu sgt kat dorang ye

Rai Ourkizuna berkata...

cik yannnn~~ mahu jugaaa~~~

munna berkata...

sedapnya.... dah pernah buat sekali hari tu... ikut resepi dari blog kak ita juga....