Selasa, 2 Julai 2013

Dia bukan sape2 tapi...

Maaf...lama tidak bersiaran
Pelbagai dugaan datang...hati jadik tidak keruan

Minggu lepas saya dah start kuliah...mengajar anak2 bangsa agar jadi manusia berguna dan mengharapkan mereka dapat ilmu yg sepatutnya....hari Rabu mlm Khamis sy telah dikhabarkan dengan berita sedih, Wan saya telah kembali ke rahmatullah...memang dia bukan laa sape2 pada saya dlm erti kata saudara sedarah namun begitu, pemergiannya amat terkesan di hati saya.

Sewaktu mendaftar di UiTM Jengka pada tahun 2000 dulu, saya sebilik dengan anak Wan, Kak Syida.Semua orang sedia maklum, saya memang baik dengan semua orang. (bukan over peramah hoccayyy) .

Ketika tamat pengajian di Jengka, saya telah sambung ijazah di Shah Alam. Namun begitu, saya ni orang susah.Nak ke Shah Alam tu pun mak bapak tak boleh nak hantar.Jadi, saya bgtau pada mak saya, biarlah saya pergi naik bas aje. Masa tu saya pergi bawak dua bag aje. Bawak yang penting2 je mak cakap.Sebab naik bas susah bawak barang byk2.Saya bgtau Kak Syida yg ketika itu menyambung ijazah di UiTM Shah Alam tentang kemasukan saya ke UiTM.Dia mintak saya turun di Pudu.

Setibanya di Pudu, Kak Syida dan Wan telah sedia menanti saya.Saya terus ke rumah mereka. Tido 1malam dulu.Esoknya baru ke UiTM Shah Alam. 

Setelah saya bersiap siap nak pergi tu, Wan panggil suruh sarapan.Selain itu dia tunjukkan barang2 utk saya bawak macam baldi, tikar, penyapu, hanger baju, etc laaa...lengkap utk seorang budak yg nak duduk kat asrama. Bapak terharu gillerrr (ni menunjukkan yg aku ni sgt2 terharuuuuu taww). Menitik air mata. Ye laa, dia bukan sape2 pun tapi layan aku dengan sangat baik. Then, siap bagi duit lagi utk aku. Arwah Aki(ayah Kak Syida) pun bagi aku duit jugak.

Sampai je kat UiTM Shah Alam, kak Syida laa yg byk bantu.Sejak hari tu, kl takde apa2 aktiviti, hr sabtu dan ahad, aku akan ke rumah Wan.Kadang2 balik dgn Kak Syida...kadang2 balik sendiri naik bas dari KL.

Kini, giliran aku plak yg bagi Wan duit.Sebab aku ingat dulu dia selalu bagi aku duit.Teringat aku kata2 Wan. Sebelum aku balik ke kampus, dia bagi aku RM50. Then, ada anak Wan datang, tak silap aku abang Ngah. Abang Ngah bagi Wan duit. Wan terus bgtau pada aku,

"tgok, Wan bagi kau duit....ni Wan dapat duit lagi banyak dari bagi kat kau....."

maksudnya, jika kita bersedekah, Allah akan gandakan rezeki kita...itu aku sgt percaya...

Semoga roh Wan saya ditempatkan dikalangan orang2 yg beriman....
Ni gambar kami semasa majlis pertunangan Kak Syida
~~~ Kak Lang, kak Long, belakang kak long Alin (anak Kak Long yg sulong),Azian, Kak Syida, depan sekali tu Wan saya.... ~~~


9 ulasan:

Kakzakie berkata...

Kakak jadi terharu... betul Yan tak kira siapa kalau ada rasa tautan kasih dihati pemergiannya pasti akan dirasai.

Moga roh wan dicucuri rahmat Allah.

azi berkata...

Takziah Azian..
terharu akak baca cerita yan ni...

semoga roh Arwah akan dicucuri rahmat oleh Allah S.W.T. Amin.

Mat Gebu berkata...

Serius....taching lerrr....Sama2 duduk sebelah kak zakie...sedey berdua-duaan....huhu

Catatan Ummi Siddiq berkata...

Salam Perkenalan...
Takziah untuk akak...kenangan itu memang indah kan...semoga kenangan tu akan jadi pedoman untuk kehidupan akak akan datang...

JunAina berkata...

Al-Fatihah... Kasih sayang mengikat hati walapun bukan sedarah.

azian berkata...

terima kasih kawan2....
semoga kita lebih menghargai org sekeliling....

~~DIVA~~ berkata...

Al fatihah....

Nursyahidah Yahaya berkata...

1st time komen kat blog yan ni..
Ape pun, i'm speechless.. terharu sbb ada entry khas utk arwah emak akak yg amat disayangi..
Rasa segan pulak bila yan mention semula segala bantuan
sedangkan bg akak semua tu adalah tanggungjawab dr seorg kakak utk adik.. dan seorang wan untuk cucunya :)
Terima kasih atas penghargaan & semoga roh arwah tenang di sana, amin..

Nursyahidah Yahaya berkata...

1st time komen kat blog yan ni..
Ape pun, i'm speechless.. terharu sbb ada entry khas utk arwah emak akak yg amat disayangi..
Rasa segan pulak bila yan mention semula segala bantuan
sedangkan bg akak semua tu adalah tanggungjawab dr seorg kakak utk adik.. dan seorang wan untuk cucunya :)
Terima kasih atas penghargaan & semoga roh arwah tenang di sana, amin..