Selasa, 10 Disember 2013

Kaswi

Assalamualaikum...
cuti hari ahad haritu acik buat kuih feveret Muaz...bukan main suke dia...jom layan resipi...

Bahan A

5 cawan air1
cawan gula merah
1 cawan gula pasir
 (Masak semua bahan di atas dan sejukkan.)

Bahan B:
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung kanji/ ubi/ jagung
1 tsp kapur makan
Kelapa parut muda
garam secukup rasa

Cara-cara:
  1. Sapukan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan.(10x10x2inci)
  2. Bancuh semua bahan dan tapis. Tuang dalam loyang.
  3. Kukus sehingga masak dalam 30 minit.
  4. Tunggu sehingga sejuk baru boleh dipotong dengan pisau plastik.
  5. Kelapa muda digaul dengan garam.
  6. Lumurkan kuih yang dipotong bersama dengan kelapa parut.Siappppp....

saya copy n paste dr blog ni ye...selamat mencuba!!!

3 ulasan:

asyifa mustaffa berkata...

Sy suka kuih ni...tp anak2 x berapa sngt mknnya...itu yg mlas skit nak buatnya...

lizz berkata...

waa sedapnyer..terlio saya...
saya memang penggemar kaswi ni

anyss berkata...

Assalamualaikum,
suka kuih ni...1 talam pun boleh habis makan.

Tapi....tapi....tapi...malasnya nak buat.