terharunya....huhuhuhu...pastu dia suka cicah dgn sambal kicap...selalunya ikan bakar cicah dgn kuah asam, tapi dah dia suka mcm gitu...ikutkan je laaa....
makan dgn pucuk paku masak lemak...mcm dah lama je tak makan lauk ni...
Perencah Ikan Bakar (aku buat untuk ikan pari je, ikan lain tak penah lagi...)
Bahan-bahannya :
1 ekor ikan pari...yg sedang-sedang saja
lada kering 5 tangkai *
bawang besar 1 biji *
bawang merah 3 biji *
bawang putih 2 ulas *
serai 3 batang *
soso tiram 2 sudu
garam dan gula secukup rasa
(* di blender)
minyak masak untuk tumis
Cara-cara membuatnya:
Blender bahan-bahan yg * , pastu tumis sampai jadi pekat
masukkan sos tiram, gula dan garam...
bila dah pekat, lumur pada ikan...
bakar sampai ikan masak
Kalau nak pedas sikit, tambah beberapa biji cili api...
untuk pucuk paku masak lemak...
saya masak mcm masak lemak biasa je...
Bahan-bahan:
ikan bilis (dlm 10 ekor) *
bawang merah 2 biji *
bawang putih 1 ulas *
serai 1 batang *
(* tumbuk)
garam secukup rasa
ade org suka tumis, tapi saya tak tumis, terpulang...
Cara-cara membuatnya :
Masak air dlm 250 ml
Masukkan bahan-bahan yg dah di tumbuk
masukkan pucuk paku
Bila dah mendidih, masukkan santan...(ni saya main agak2 je)
Masukkan serbuk kunyit...(kalau nak tumbuk kunyit hidup sekali dgn bahan * pun boleh)
kacau sampai masak...siap...
2 ulasan:
Salam perkenalan (",)
kasih suci...
terima kasih singgah...
Catat Ulasan