Assalammualaikum...
dah makan tghr lom nih??
hari ni kelas habes jam 12
makan kat opis jekkk bawak bekal
semalam sampai rumah dah 6.30petang
MuMuMuMu semua dah ade kat rumah
kelek Mujib jap, susukan dia, gomol2 sikit pastu terus ke dapur
dah berangan dah nak masak daging salai
Daging salai ni kawan acik yg belikan kat Kuala Pilah
1kg rm40
disebabkan nak cepat, kita masak laa cincai2 ek...
Bahan-bahan
1santan kotak
2biji lada merah besar
bawang 3 ulas
bawang putih 3 ulas
serai 2 batang
kunyit 1/2 inci
daun kunyit 1 helai hiris halus2
belimbing buluh secukupnya
daging salai 250g
air secukupnya
garam secukup rasa
cara-cara membuatnya
1. Blend semua bahan, serai, bawang2. kunyit,lada.
2. Masukkan bahan blend dalam periuk.
3. Masukkan daging, renehkan sekejap.Letak air sikit.
4. Masukkan santan, garam dan belimbing buluh.
5. Tunggu sampai didih, kacau perlahan lahan.
SIAPPPP
hihihi...senang aje kan....
tak letak cili api sbb mmg tak nak buat pedas, kang ade yg tak makan kang....
ok...ni masak pagi tadi...
muaz nak ikan pari bakar
pastu gorengkan kacang buncis letak sosej
so, bekal acik pun sama laaa dgn bekal anak2....
kay, acik ni nak sambung marking test balikkk....
8 ulasan:
Suatu hari nanti, mak akan sampai ke rumah Yang untuk nikmati masakan Yan. :)
sedap tu yan...
kalau kakcik pergi rumah yan, kakain pun nk folo kakcik jugak laa...
Kalau beli daging salai yg siap senang nak masak. Kalau nak salai sendiri alamat berjam-jamlah menunggu...
dah tgk kat fesbuk, terliur.
tgk kat blog...terliur jugak!
hahaha
terliur saya kakk.. mana nak cari daging salai tang ni.. hahaha..
Oh sedapnya..!
Mula la rasa cam nak msak daging salai plak da ha....huhuhu...
Assalamualaikum,
First time makan daging salai ni kat kuala pilah ke tang mana tah, sangat sedapppppp!
Bila jumpa tang lain...masih jugak terkenangkan yang makan first time tu hu hu hu hu hu
Ikan pari bakar tu nmpk sgt sdp
Catat Ulasan