Jumaat, 4 Jun 2010

Mee Bandung Citarasa Rinduan

Yess!!!hari ini telah berjaya datang opis awal....
Punch jam 8.15 pagi...waahhh...ade sebab ni kenapa dtg awal...selalunya kalau tak jam 9 atau 10, aku baru je nak masuk opis ni...maklumlah...budak2 takde....



Semalam aku telah menerima bungkusan dari kak ayu...akhirnya paste mee bandung yg aku kirim tu dah sampai!!!!!
aku mmg sengaja order 5bungkus...senang buat stok kat umah...tapi takde la mcm kak suejoshua tu...umah dia dah mcm kedai runcit aku tgok...heheheheh...sori ye kak...tapi mmg mcm kedai runcit, cuma takde org beli, ade org amik free je brg2nya...hahahahhaha
maka...dgn xcitednya, azian telah bergegas ke pasar tani...(kebetulan hari khamis, ade pasar tani kat jengka nii...dan juga hr selasa)....beli la bahan2 nak di masukkan ke dalam mee bandung...



pas beli2 kat pasar aku g B5...pastu g Umart...(pasaraya yg TERBESAR kat jengka ni, tapi hampeh byk brg yg takde....huhuhuhu)konon2nya nak buat muffin ....malangnya....ade bahan yg tak cukup...maka, terbengkalailah projek mega ke 2 aku...projek mega yg pertama nak buat strawberi cheese kek...tak pe2...kita buat mee bandung dulu....



aku balik awal la jugak sbb ingatnya nak masak awal untuk berbuka....last day puasa ganti...yahooooo!!!!
bila sampai je kat umah jam 6...(balik lewat sbb dtg opis lewat kan...baru la adil & saksama)
aku tgok sampah tak buang lagi....ini telah mendatangkan murka kepada aku nih....
aku letak je brg2 kat dapur, aku g solat, aku tgok buku resipi yg dah ntah berapa kali aku baca...
aku golek2 kat tilam....pastu hubby balik....aku buat senyap je kat bilik...
dr bilik aku dengar dia basuh pinggan, kemas dapur, peti sejuk bukak lama sampai bunyi2....ntah apa la yg laki aku buat tu....



jeng...jeng...jeng.....



rupanya dia kemas brg2 yg aku beli tadi dan kemas dapur sampai aku rasa senang hati bila g dapur...mcm ni la baru boleh jadik suami saya...hahahahahahahah
udang dah siap siang, daging dah rebus...sayur dah masuk dlm peti, bahan2 nak buat muffin dah susun kemas...bagus...bagus....ini saya suka...baru je nak bebel knp tak buang sampah...eh, siap masak nasik lagi...tak pe...tu boleh bg kat angsa....sbb malam ni nak masak mee bandung....
aku terus masak sbb dah lewat...nanti makan lewat plak...tapi buat mee bandung ni senang bila ade paste nya...lg satu, paste kak ayu ni , kacang dgn udang keringnya tak campur sekali....
jadi, aku masak 2 periuk (asing2) sbb hubby tak makan bende2 tu sume...



mestilah azian punya lagi sedap....sbb ade udang, sotong....nyum...nyum....dan pekat....lepas aku solat magrib baru kami makan....sedaaaapppppp....hubby pun suka sbb sebelum ni kalau makan mee bandung mesti ade udang kering n kacang....so, yg ini ok...




ni hubby punya



ni azian punya




berbalik kepada datang opis awal...hari ni aku nak punch out jam 12...huhuhu...hubby nak g kuantan buat fomema...azian kene ikut sbb hubby dah janji nak tgok wayang...best best best...padahal baru je tgok wayang kan...tak pe, tu g tgok dgn kawan2...ni tgok dgn suami lagi best...sebab hubby yg belanja...hahahahahha....hubby cakap nak tgok andartu terlampu sbb kami tgok the making of filem ni kat astro hr tu mcm lawak je...tapi mcm nak tgok lagenda budak setan, sbb mcm best juga...tapi nak tgok jugak shrek 3...tapi....waahh...ni boleh tgok wayang secara marathon ni...hahahahah....

sekian sahaja untuk hari ini....


p/s satu bgkus mee bandung citarasa rinduan untuk 3 org...so, mlm tadi ade lebey, azian bawak g opis buat sarapan...hr ni tak masak sbb dah berangan nak makan kat kuantan...hahahahha


4 ulasan:

Siti Ruhayu Ab Rahman berkata...

azian

wow....dah masak rupanya...mmg pandai awak buat 2 periuk...
1 utk en suami
1 untuk azian

bijak2.....

A-Y-I-E berkata...

wahhh tgok sahaja makanan tu.. malam2 mcm ni.. lapar la pulak.. grrr...

btw salam perkenalan dari BLOG A-Y-I-E

azian berkata...

kak ayu...
sbb xcited nak makan...
tu yg terus buat lepas dapat parcel dr akak...

ayie...
thanks singgah...
ni nak berguru dgn ayie untuk mencantikkan blog ni...heheheheh

CT berkata...

Wah!Sedap tu..pandainya masak...akk pandai masak air je...hi3