Jumaat, 3 Jun 2011

Bubur Candil Sagu Biji




2hari lepas sy balik awal....jam 4 petang sudah ade di rumah...tulah...sape suh bg sy kelas jam 8pg...kan sy balik awal...heheheh...rasa boring petang2 sy pun teringin nak mkn bubur candil...kl caca tu yg warna warni tu, sy takde...jd, sy guna je la tepung2 yg ade...heheh...resipi ni sy amik kat my resipi... muiz suka betul mkn bubur nih...nak uli tepung tu mmg betul2 dugaan sbb muiz pun nak tolong jugak....

Bahan-Bahan:

100gm tepung beras
100gm tepung pulut
100gm gula melaka(sy guna gula kerek)
100gm gula pasir(letak sikit jek sbb tak nak manis2)
500ml santan
70gm biji sago(sy guna sagu biji yg besar)
pewarna 3 kaler, hijau, kuning dan merah
2 helai daun pandan(tak letak ...tak sempat nak amik kat umah jiran...)

Cara-cara

  1. Campurkan tepung beras & pulut, sedikit pewarna, adunkan tepung dengan air dan uli hingga menjadi doh kemudian bentukkan mengikut kesukaan.Saya bg kepada 3 ketul. satu ketul utk satu warna, kemudian baru bulat2 kan...sy nak buat bentuk kereta tp tak pandai...hehehhe
  2. Masak air hingga mendidih dan masukkan tepung yang sudah dibentuk. Angkat apabila tepung tadi timbul dan ketepikan.
  3. Dalam periuk lain masak santan. Kemudian masukkan gula melaka, gula pasir dan daun pandan. Kacau hingga sebati.
  4. Masukkan pula adunan tepung yang dibentuk tadi dan biji sago. Renih dengan api perlahan hingga mendidih.
senang je buatnya...Bujal X- Factor pun boleh buat nih masa mamaainul g nilai nnt...bila isteri balik dapat mkn bubur nih, alangkah indahnya hidupppppp....heheheheh

selamat mencuba!!!


23 ulasan:

Kakzakie berkata...

Dulu masa kakak kecik-kecik kalau bulan puasa arwah emak suka buat bubur candil ini Yan. Terkenang betul...

KuNanGKuNanG berkata...

xpenah tau pun ada bubur candil ni..cam bubur caca ye?nampak sedap je..

miloais berkata...

ohhh... namanya bubur candil ye...
iols tak tau namanya
tapi suker gak buat bubur ni...

ainnoraini berkata...

baru tau panggil bubur candil...
mesti sedapkan...

selalu buat bubur biji nangka jer..

bersama kak Es berkata...

ooo..namanya bubur candillll.

rajinnya lah hai menguli. kalau tabur je tepung boleh ...hehehe

azieazah berkata...

Saya jiran baru pindah rumah sebelah awak. Tak pandai, tak tahu, tak pernah tengok, dan tak pernah makan.

Jadi, sila masak lagi sekali sebanyak 1 periuk besar. Pleaseeeeeeee!

Siap nanti, bagitau. Saya datang. ok.

Bigdaddyz berkata...

makan senang lah...kiki

munna berkata...

sebab colourfull mcm rainbow..budak2 mesti suka ni...

Lydia Miza(Aidyl Azim) berkata...

br tau bubur candil tu apa..hehe.tq yan,buat sket tuk akak blh?tp nak mkn sejuk2.nyum2

azian berkata...

kak zakie...
mmg bulan puasa ade jual bubur candil nih...

azian berkata...

kunang2..
bubur cacar tu yg ade dah siap di jual...kl yg ni akak tak panggil plak cacar...

azian berkata...

iols...
mmm...u panggil bubur ni bubur apa???sy buat suka2 jek...sbb nak mkn...nak beli kat sini takde jual...huhuhu

azian berkata...

kak ain...
lebih kurang mcm bubur biji nangka tu jek rasanya...

azian berkata...

kak es,
kl tabur jek tepung, tak jd la dia candilnya kak...heheheh

azian berkata...

kak azie...
hehheheh...akak tak pernah mkn ke bubur nih...hehehehhe...meh dtg umah sy meh...

azian berkata...

bigzdaddy
salam kenal n tq sudi ke blog sy ni...

azian berkata...

kak munna...
bukan budak2 je kakkk....mak budak bapak budak pun suka...hehehhe

azian berkata...

kak lydia...
sy kan masak byk jugak, dah bg kat jiran then ade lg sikit, sy masuk dlm esbok...mmg sedap kl sejuk...hehehhe...sy ingat takde org buat...hahahha

Fiqas berkata...

nampak menarik dan tertarik... bagi kat anak2 mesti suka ni.. colourful lak tu..

Juwita Jamaludin berkata...

salam azian.. nampk menarik bubur tu.. warna warni.. sedapkan bubur ni.. saya pernah buat juga.. salam kenal dan thanks ziarah blog saya

Citarasa Rinduan berkata...

inilah menu yang terjual if bulan puasa..

nanti kalau kak larat.. bulan posa kak syer entry ttg bubur dan pengat yang terjual ya,

Yaati Nor berkata...

sedapnya nampak..tp tgk kat blog kak ummi ari tu mcm susah je cara2nya..hehehehe

munna berkata...

ni kalau bulan puasa best ni buat dessert