Rabu, 1 Jun 2011

Ais Krim Strawberry



panas2 ni mmg best kl dapat makan ais krim...

aku tgok strawberry yg beli kat cameron tu tak tau nak buat apa...sbb berangan nak buat strawberry cheese cake tapi whipping cream plak takde....jd, aku dapat idea nak buat ais krim ni dr blog kak wana sbb dia pun ade gak buat ais krim....sebenarnya acuan ais krim ni dah lama beli....beli kat sogo...puas cari acuan ni sbb nak buat home made punya ais krim kan, tp bila dah ade....mmmm....dok simpan aje...heheheh...buat ni dah lama dah....last week...huh, br nak upload....


lihat aksi muaz makan ais krim....abah aku pun rasa jugak ais krim nih sbb masa dia dtg hr tu aku dah buat dah ais krim nih...hubby tak suka ais krim strawberry ...dia suka coklat aje...tp bila aku suakan kat mulut dia, dia terus senyum sbb dia pun nak jugak...ye lahhh...sedap kan, dan manis2 gitu...dia tak suka strawberry sbb masam...




yang ni sedang berehat dlm peti ...tunggu masa nak dikeluarkan...

Bahan-bahan:

500g buah strawberry
air secukupnya
gula secukupnya...sy tak suka manis2 sgt...

Cara-Cara:

blend semua bahan...sy blend tak sampai lumat abis...biar ade strawberry tu mcm kasar2 sikit...then tuang dlm acuan, masukkan dlm peti...tunggu sehingga keras, baru keluarkan....senang!!!


selamat mencuba!!!



24 ulasan:

Kakzakie berkata...

Hm...Tutuplah kilang aiskrim lepas nie...

ainnoraini berkata...

terliur pulak kak ain ni...dah la posa hari ni...hihihi mcm budak2 la pulakkan...

miloais berkata...

sedapnya nampak muaz makan tu!

DrSinga berkata...

kosongnya esboks awak!!!!

azian berkata...

kak zakie...
bestnya kl kilang aiskrim tutup sbb sy....hehehehhe

munna berkata...

bersungguh tgk muaz makan aiskrim .... comel acuan aiskrim tu...

azian berkata...

kak ain...
lerr...puasa mmg le kakk...tgok air teh o ais pun dah kecur liur...hehehhe

azian berkata...

iols...
mmg sedap (hehehhe...puji diri sendirik...)

azian berkata...

doc...
sbb nak amik gambo, mmg nampak kosong...hahahhaha...kl idak...tak le begitu ngupenya....kwang3x...
bahagian atas nih...yg bahagian bawak mujur tak nampak...kat pintu lagi...adoyaiiii

azian berkata...

kak munna...
hehehe....dia tu kl wat apa pun mmg nampak bersungguh...hehe

Daddy Ziyyad berkata...

sebatang berapa ringgit???

ekekeke

azian berkata...

doc...
uittt...kl ringgit tak laku nih...tp kl dikira harga kos betul2 sbb beli strawberry kat cameron...ringgit2 jugak laaa....hahahhaha

bujal X berkata...

suka la bebudak~~eskrem strawberi plak tu~haha~~

azian berkata...

bujal...
bukan setakat budak aje...mak budak dan bapak budak jua....heheheh

Lina berkata...

klu sy buat askrim strawberry ni alamatnya bukak tutup bukak tutup lar peti ais tuh

Wiyah berkata...

sedapnye...makan masa mussim panas macam nie!! alamatnya buka tutup la ebok tu ;-)

bersama kak Es berkata...

aiskriiimmmm!!!

sukenya..
muaz makan tak ajak acik pun :(

azian berkata...

lina...
knp nak bukak tutup aje...??/apa kata bukak lama sikit, pastu br tutup...ok???hehehe

azian berkata...

wiyah...
sy ade buat yg laici punya lagiii sedap taw...nnt2 sy upload ek...heheheh

azian berkata...

kak es...
acik jauh...heheheh...eh, sy sebenarnya selalu gak g pasir gudang kak...mak cik duk kat kota masai....

bersama kak Es berkata...

ye???? kaki jalan lah ni ye.

kak es nak pindah ke taman mawar nanti..boleh jemput yan ke sana. singgah menyinggah :)

Lydia Miza(Aidyl Azim) berkata...

jgn abiskan..simpan utk akak sket..hahaha

azian berkata...

kak es...
kay...kl kami ke sana kami gtau...aishhh...sy bukan kaki jalan laa...heheheh

azian berkata...

kak lydia...abis dah...huhuhu...yg ade tingal laici je kak...