Selasa, 22 Februari 2011

Ikan Kerapu Stim Serai



disebabkan baru beli buku Senangnya Memasak ....Ikan by kak Hanieliza...jadiknya kemaruk nak masak ikan je laaa...heheheh...oh ye...aku beli jugak buku2 yg lain mcm senangnya memasak...ayam, nasi, kuih muih minum petang,puding, kuih kukus...hehehheeh...tapi ntah bila la semua resipi itu akan ku buat....tunggu je laaa yerr....





Bahan- Bahan :


1 ekor ikan (sy guna kerapu, bukan merapu k)
1 sudu besar sos ikan (sy guna sos tiram jer)
garam secukup rasa (sy tak letak sbb dah guna sos tiram, masin kan...)
2 cawan air (letak sikit jer sbb kukus)

Bahan Dihiris

1 inci halia (sy letak 2 inci)
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
3 batang serai di ketuk
1 biji cili besar
1 tangkai daun sup (sy guna daun kesum...heheheh...derhaka betul aku nih)

Cara-Cara:

1. Ok, mula2kan, ikan tu lumur dgn sos tiram.
2. Pastu tabur je bahan hiris pada ikan.
3. Kl kat buku kak lieza tu dia masak dlm kuali pastu tuangkan air....
tapi sy guna kukus...terpulang la kl la letak air sikit bagi ade kuah...tapi selalunya kukus ni akan ade air sikit (wap dr kukus)
3. Kukus sampai masak

p/s hubby cakap...camner nak makan lauk gini?aku buat sambal kicap....so, makan ikan ni cicah sambal kicap...

3 ulasan:

munna berkata...

selalu kalau ikan ni makan yg 3 rasa je... tak pernah lagi masak stim2 ni...

p/s : cantik header baru...

azian berkata...

kak munna...
sy pun br pestime ni buat kukus ginih...heheheh

p/s cantik ye kak header baru sy???tq...

sharifah berkata...

azian..klu siakap agak sedap x ekk...nak try la mmg x penah wat ikan kukus..dlm esbok tu ada siakap cam nak try la...