Isnin, 14 Februari 2011

Puding Jagung dan Mangga Berkuah

just want to share this simple recipe...tak ingat la amik kat ne...sbb kan hr tu dok copy byk2 resipi yg mcm teringin noooo nak buat(br buat satu ni leee)....yg lain tu tah taun bila tah nak buat...sebenarnya dah lama cr recipe ni sbb hubby suka...aku dok berapa nak gemor...sbb susu...i tak minum susu ok...sbb kecik2 dah puas minum susu..dah besar ni nak minum la air tembikai laici kaa, teh o laici ka, coklat laici ka?ada ka???kah kah kah....(mesti kes suka minum air laici) hehehhe

di sbbkan aku buat puding jagung tu mcm cetek je kat bekas acuannya...jadik aku pun buat la puding mangga, dan tambah kat puding jagung tu...ok tak aku derhakakan resipi tu...heheheheh


Bahan-Bahan Puding

1 tin jagung manis berkrim
1 cawan tepung kastard
1 cawan susu cair
2 cawan air

Cara-Cara

1. Kacau kesemua bahan sehingga "tanek"...org melayu cakap tanak bukan tidak hendak ok...
2. Kacau dgn penuh kesabaran kerana lagi lama lagi bagus...yg tak berapa nak sabar...mcm aku, make sure masak betul laa...heheheh
3. Masukkan dlm loyang atau bekas acuan ikut suka....sejukkan...


Bahan-Bahan Kuah

1 tin fruit cocktail
1 tin susu cair
1 biji kuning telur
esen vanila
gula ikut nak manis mcm ne...saya letak sikit jer dlm 3 sudu gitu sbb hubby tak suka manis2...(bagus betul ikut kata suami ni..hahahahah)


Cara-Cara

1. Masak susu cair, gula, esen vanila, kuning telur atas api perlahan.
2. Agak2 dah panas, masukkan fruit cocktail.
3. Angkat, curah atas puding tadi.

6 ulasan:

Citarasa Rinduan berkata...

ehem...ibu muda nie...terbaik..
tadi pagi ayu dah gegar...
ada rasa tak???
hehehehhe

munna berkata...

cuaca yang tengah panas kat temerloh ni.. kalau dpt makan puding..sejuk je dekat tekak

Piasara berkata...

Rase sedap w/pon hanya tengok gambar jer, bila ntah nk buat ,jagung dlm peti ais tu dkt 2bln dah..leh pakai ke tidak lg ntah..nlk buat puding konon,tp malas nk kacau lama2.
Ntah2 jadi bubur je lah kau jagung..

azian berkata...

kak ayu...
mude ke i ni???heheheh
thanks buat xtvt gegar2 nih...
patut la makin bertambah follower sy kak...tq tq tq

azian berkata...

munna...
duk temerloh ke???kat ne...
sy kat jengka 20...
meh dtg umah sy buatkan puding nih...heheheh

azian berkata...

piasara
kl jagung dlm tin dah di buka kl 2 bulan tu, mcm dah tak leh guna lagik...tapi kl jagung tongkol tu,tak sure plak sy...bubur jagung pun sedap jugak...