BAHAN-BAHAN
Bahan A
1 cawan margerin
1 cawan susu cair
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula
1/2 cawan susu pekat manis
Bahan B
3 biji telur
Bahan C
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh sodium bikarbonat
CARA-CARA
1. Masak bahan A di dalam periuk sehingga gula cair. Serbuk koko masukkan last sekali dan pastikan ia tidak berketul ketul.Kacau sehingga sebati.Kemudian letak tepi
2. Pukul bahan B sebentar.
3. Bahan C di ayak kemudian masukkan ke dalam periuk tadi.
4. Masukkan juga bahan B yg telah di pukul tadi.
5. Kacau menggunakan kaedah kaup balik.
6. Kacau sehingga tepung tidak berketul ketul
7. Masukkan dalam loyang yang telah dilenserkan.
8. Tutup loyang dgn aluminium foil.
9. Pastikan pengukus dah panas baru masukkan kek.
10. Kukus sehingga 1 jam.
Bahan Hiasan
Coklat - coklat masakan + susu cair + marjerin (ni saya buat agak2 jer)
Almond flake bakar
Selasa, 25 Januari 2011
Kek Coklat Kukus
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
7 ulasan:
cantik kek
jai...
salam kenal...
kek ni senang je...cuba laa...
malas hendak buat kek tp buat manggi lagi cepat hahahaha
jai...
megi pun kl masak letak ayam. udang, sotong, karot, kobis, sawi...pergh...sedap oooo....
terliur dibuat nye........sedapnya
salam madam; nak tanye la, asal saye buat kek ni x naek same rate ye, means yang tengah je naik, yang tepi2 x pon...mushkil la...
THANKS AZIAN,
KAK ATI DAH ADA 2 RESEPI KEK KUKUS COKLAT
JADI NAK CUBA YG INI PULA SBB DIA NAIK
CANTIK JE COZ SELALAU YG KUKUS MESTI
OVER LEMBAB
KALAU JADI KAK ATI AKAN TEMPEK DLM BLOG OK
TQ ^_____________________~
Catat Ulasan