Rabu, 16 November 2011

Sambal Daging Kacang Peas



hah, banyak dapat daging korban???

ok, kat sini sy nak share resipi sambal saya yg mudah....
alah, sy kene laaa masak yg mudah2.....semuanya kl boleh siap dlm 30min...
ceeewahhhhh...cam jamie oliver plakkk

Bahan-Bahan:

daging 500g dah siap di rebus, di hiris atau potong ikut suka
1/2 tin kacang peas
3 biji lada merah besar*
3 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
2 sudu sos tiram
2 sudu sos plum
gula sikit
air secukupnya
* blend

Cara-Cara:

1. Tumis bahan2 blend
2. masukkan daging dan sos2 serta gula
3. masukkan air secukupnya kl kering, tp masa blend boleh aje lebihkan air
4. masak sampai kering atau kuah jadi pekat, kl nak berkuah sikit, jgn masak sampai kering dan air kene lebih
5. bila dah nak kering tu, masukkan laa kacang peas....

sekian, selamat mencuba....

senang je kan..????


14 ulasan:

munna berkata...

nasib baik dah makan...klu tak terliur .... tahun ni kak munna tak ambik pun daging korban

cik cek berkata...

sedapnya....:D

Ati Masrif berkata...

sedap nampak..

tapi kak ati ni takleh masak
daging...

asyik2 nak meratah aje..bahaya..huhu~

Lina berkata...

emmm simple je resepi daging ni...tp sedap :)

hakak CNN berkata...

memang senang tapi sy memang jarang sangat masak dagingg..kalau masak mesti tak habes makan..taktau maner silapnyer samada sy masak tak sedap atau memang tak sedaplah..hahaha

Sharifah Nadzarah berkata...

EMMM..MENARIK...NNTI CUBALAH..TQ YAN...

DrSinga berkata...

30 menet tu.. kalau dah siap semuanya berpotong.. daging dah siap rebus,....

:P

MulutPayau berkata...

Teringin jugak nak cuba ni....

ikatankasihku berkata...

tgk jer dah tau sedap!

iSWa berkata...

Hm.. biasanye, daging/ tulang korban saya buat sup jer.. Ni idea bagus ni.. Boleh cuba buat.. Tq sharing (",)

azian berkata...

kak munna...
kami pun tak dapat tp nnt sy citerkan mcne boleh dapat daging jadik byk...heheheh

cik cek...
senang aje...

kak ati...
tu laa kan...sy ni pun sebab ade daging, kl tak mmg tak masak....huhuhu

azian berkata...

lina...
simple je kan...dan paling penting, mudah aje nak buat....

hakak CNN...
ye ke???mmmm...kl kami satu family suka masak kicap daging tu...sedap....(ceewahhhh, puji diri sendirik plakkk...heheheh)

sharifah....
hah, kan awak dapat byk daging...heheheh

azian berkata...

doc...
yeap...tp kl lom rebus dan ptong2, mmg harus lebih 1 jam...heheheh

MP...
selamat mencuba....heheeh

mama ikin....
kl dtg umah sy, sy tak masak taw daging ni....nak masak lain...heheheh

iswa...
ye, sy pun selalu buat daging sup2 aje...ni nak kasik lain sikit sbb tak nak boring mkn sup2...hehehe

Zie berkata...

akak,zie dah tukar url blog, ni url baru zie, in case x dpt masuk..hehehe


http://satedankuahkacang.blogspot.com