Ahad, 12 Mei 2013

Apam Nasi Gebu

Resipi Apam Nasi Gebu

Bahan-bahan

1cawan nasi
2 cawan tepung beras
1 cawan gula putih
1 1/4 cawan air
1 sudu kecil yis
1 paket eno tanpa perisa
pewarna ikut suke nk letak kaler apa ye

Cara-cara

Blend nasi dengan air hingga halus
kemudian masukkan gula, tepung dan yis, blend sehingga sebati
masukkan dalam bekas besar dan tutup rapat, perap 3-4jam atau semalaman
Kacau perapan apam perlahan lahan sebab dia akan naik sangat
dan bahagikan kepada 2(kalau nak letak banyak kaler, ikut laa bagi kepada jumlah warna)
satu saya buat merah, satu lagi saya buat hijau
panaskan pengukus
sapukan acuan dengan minyak, isikan separuh dari acuan
kukus dalam 15-20min


 boleh dimakan dengan kelapa parut ...

selamat mencuba....

1 ulasan:

Lydia Miza berkata...

Wahh merah lagi ha. Cantik!

Suka resepi yg kak yati share ni nmpk di fb. Sedap dan mudah