Sabtu, 11 Mei 2013

Grilled Lamb & Black Pepper Sauce

 as salam
just nak share di sini satu resipi mudah yang sedap
sejak ade George Foreman yang acik beli dari UK ni, memang kerja kerja menggrill sgt mudah dan bersih
(agak koya ye kata2 ini...ekekek)


ok, malam tadikami makan grilled lamb
dan acik buat sendiri hoccay kuah dia tuhh
dan hubby acik sgt sukeeee...

Bahan-bahan untuk perapan lamb

1 tangkai rosemary
10helai daun basil
2sudu madu
2sudu gula
4ulas bawang merah
3ulas bawang putih
2batang serai
1inci halia
1sudu teh garam
2sudu besar sos lada hitam
2sudu besar sos BBQ
2sudu parlsley (sy guna yg flake,sbb pokok parsley kat umah dah nak mati...huhuhu)
olive oil

blend semua bahan dan perapkan semalam atau lebih 1jam


Bahan-bahan untuk gravy/kuah black pepper

2sudu besar butter
2sudu besar tepung gandum
2cawan susu cair(fresh milk pun boleh)
2 sudu besar lada hitam yg ditumbuk kasar
kicap(utk bagi warna pada kuah)
1 kiub pati ayam
cendawan butang secukupnya

Cara-cara

gune kuali non stick kalau boleh
masukkan butter, bila butter cair masukkan tepung
kacau gune whisk jgn sampai tepung berbintil
bila dah berbuih buih, masukkan susu dan bahan2 lain, kacau terus
last sekali masukkan kiub pati ayam dan kacau lagi
kalau pekat, tambah air sikit
siappppp


selamat mencuba....xoxo

2 ulasan:

azi berkata...

Salam rindu Yan..
terima kasih sudi kongsi resepi..nanti akak boleh cuba...:)

Rai Ourkizuna berkata...

aduhai acik yan.. cam tetau je saya teringin nak makan lamb kan skang ni.. tapi takde grill yang cam tu.. bakar dalam oven la jawabnya.. kita kan konvensional..hahaha..