Khamis, 13 Oktober 2011

Tujuan Kamu Menulis Blog?


tujuan saya menulis blog...

1. sebenarnya sy suka nak luahkan perasaan di sini tapi kadang kala blog kita ni bukan kawan2 maya aje yg baca kan...takut jugak kl ade org kat afrika yg sakit hati dgn tulisan di blog aku ni hah...heheheh....jadi, kene laa jaga hati byk pihak...mungkin ade jugak sesi luahan rasa tapi namanya aku tak siarkan ye....(hah, nak bergossip laa tuhhh!!!)

2. saya suka tepek gambo apa yg saya masak....
selain dr dapat kongsi resipi, sy juga dapat meningkatkan lagi skill memasak sy yg tak seberapa...sbb byk blog2 masak2 yg menjadi sumber inspirasi saya seperti blog cik mat gebu dan kak ummi kuantan....

3. saya suka cerita tentang family...
kl suatu hari nnt sy pergi buat selamanya dr dunia ini, suami dan anak2 sy boleh mengubat rindu mereka dgn membaca catatan sy ini...
buat masa ni, mungkin mereka anggap sy menulis blog hanya sekadar suka2...

4. saya suka jugak cerita pasal students
saya harap mereka akan sedar apa yg mereka telah lakukan, kdg kala apa yg sy tak suka, sy share kat sini....xtvt mereka juga ade sy selitkan....course Diploma Pengurusan Ladang ni mmg tak glemer sbb byk kije kat ladang, kotor, kije tgh panas etc tapi bila mereka dah dapat diploma nnt, baru mereka akan rasa kemanisannya....

5. saya mmg suka berkawan...
sy tak kisah pun dia sape asalkan kita ikhlas
saya dah jumpa ramai kawan2 blogger

mereka sgt baik hati
mereka buat sy terharu
mereka tidak sombong
sy sgt bertuah dapat mengenali mereka

walupun latar belakang kita berbeza, tapi kita semua blogger
sbb tu sy tak kisah nak ke batu pahat jumpa kak zakie, walaupun pos lambat, tetap dapat buat teacher dinas aldi happy, gembira bila tgok anak sharifah pun happy....

seronok bila tgok org lain seronok
kamu ade rasa cmm tu tak?

kalau kamu menulis untuk mendapat kepuasan diri sendiri, teruskan laaaa
kalau kamu menulis untuk mendapat nama, pangkat,pujian dan harta, teruskan laaaa
kalau kamu menulis untuk mendapat cacian, makian dan umpatan, teruskan laaa

kita semua bukan budak umur 4 tahun seperti muaz yg tak boleh berfikir dgn betul...
kita semua dah matang dan dewasa....
kita laa yg jadi contoh pada yg lain....
kalau kamu maki seorang, 10 org akan maki kamu semula
kalau kamu puji seorang, tak heran laaa kl berduyun yg puji kamu semua....

luahan hati saya untuk hari ini....
saya syg kamu semua....





30 ulasan:

ikatankasihku berkata...

sy pun syg rakan2 di blog...
blog ni mmg tempat meluah segala rasa...tapi bukan dgn cara yg salah kan.. :)

munna berkata...

KAK MUNNA PUN SYG SEMUA.... BLOG NI SEBAGAI MEDIUM UTK KITA MELUAH PERASAAN , MENGIMBAS KENANGAN, MENYIMPAN KENANGAN DAN MENGERATKAN SILATURRAHIM SESAMA KITA

Sharifah Nadzarah berkata...

salam azian

tersentuh dgn tujuan no.3

kita pun sama....suka tgok semua org hepi...& yg penting kita pun hepi..

yan..tolongggg waffle kita tak brape nak jadik!!!!

Kakzakie berkata...

Niat asal nak jumpa di JB
tapi di Batu Pahat kita berjumpa
apa org kata kita tolak tepi
yg penting berblog kita gembira

Rasa macam nak jumpa lagi
apa lagi dgn muiz dan muaz
ala Yan tak payah susah hati
apa pun kita buat mesti ada yg hati tak puas

Citarasa Rinduan berkata...

azian bila kita nak jumpa lagi..
kak sangat sibuk
tapi kak harapkan kamu tak akan berhenti berblog..
kecuali k,.ayu yang cuti atau tutup blog ya

kakcik berkata...

InsyaAllah, kita akan berjumpa pada 23/10 nanti. Harapnya tiada keuzuran walaupun saat ini kakcik kurang sihat.

azi berkata...

Azian..
walau kita tak pernah berjumpa, akak suka cara Yan..ikhlas akak cakap...sebab akak ni suka berkawan..bila orang sambut perkenalan kita...kita rasa dihargai...Akak tengok Yan ni ceria orangnya dan tak nampak sombong....:)
Yan..
Akak menulis disini sekadar berkongsi kgembiraan dihati...tak de niat untuk menunjuk2...yelah...siapalah akak ni...hanya seorang insan biasa...:)

Zurina berkata...

t.kasih azian ats pkongsian resepi! sy suka baca kisah hidup org...sbb ia beri inspirasi utk kita ceriakan kga kita gak...n syg azian jugak...muah3x!!!...eheh...;)

bujal X berkata...

asalnya saje suka2~~tapi da lama2 ketagih plak~keh keh~

Muna berkata...

Niat yang sangat baik!!
p.s. Maaf, K Muna jarang komen tapi selalu mengikuti
xoxo

Lydia Miza(Aidyl Azim) berkata...

syg akak tak?hehe

mmg syg rakan2 blog.mereka sgt memahami.malah lbh memahami dr kwn kat luar tu

Dinas Aldi berkata...

Blogging memang seronok, dapat satu kepuasan yg susah nak diungkapkan dengan kata2.

Terima kasih buat saya hepi walaupun sebenarnya tak perlu susah payah hingga begitu untuk buat saya hepi. Tapi bila dah susah payah begitu, saya AMAT AMAT AMAT menghargainya :)

meriahceria berkata...

sama juga sbb kamu seperti saya//hehehehhehehe

azieazah berkata...

Kita serasi macam dah kenal bertahun. Pujian kah itu? hehehehe

ehh ops! tanjat Boboi!

Zie berkata...

salam kenal akak..hihi..


kita suka tulis blog,menconteng-menconteng saje..

Pia berkata...

"tgklah lps kamu taip entri ni 4 hari baru akak dtg..sbb sibuk..tp tetap datang jugak..semoga ikatan di alam cyber ni berkekalan..."

kakchik@ella berkata...

KC pun sama, azian. bkn sebab nak cari duit pun .. paling best sbb dpt ramai kawan terutamanya yg macam azian. hihi

Lina berkata...

asalkan kita tau niat kita cukuplah...biar pi lah kata2 org

MulutPayau berkata...

Menulis bukan kerana nama....hanya sekadar berkongsi cerita..menambah kawan..semoga prhbngan alam maya ini berterusan...

mMoOnN aAlLeEaA berkata...

samalah tujuan kita berblog.kadang2x tu bila baca entry lama2x leh tersenyum sendiri. salam kenalan dari lea.

awein berkata...

cakkk..yan akak kembali...wah syok entry kali ni sebnarnya akak pun penah nk tulis pasai apa akak tulis blog...masa mula2 sbb nk kongsi kegembiraan melahirkan anak lama2 mcm2 plak nk kongsi samp satu tahap rasa malu sendiri sbb entry yg akak tulis xder la sehebat bloger2 yg len tapi lama2 pikir satu alternatif/ cara kita luahkan apa ygkita rasa kan...selian dr dpt jumpa/ kenal bloger2 baru dapat gak ilmu serba sedikit ttg apa2 perkara...tapi ada jgk bloger yg xberapa nk layan hehehhehe akak xkisah pun janji akak hepi...yan tq sbb sudi kwn dgn akak..sudi kenal dgn akak yer...nntkan entry akak yg terbaru selepas mabuk kepayang dlm tempoh 5 bulan neh hahahhhaha...

azian berkata...

ikatankasihku...
nnt nak g melaka laaa...heheheh

kak munna...
setujukkkkk....

sharifah...
waffle tu knp ?buat lagi ye...sy tgok mcm rentung...awak kene tgok2 jgn bg rentung...nnt pahitttt....herhehe

azian berkata...

kak zakie...
addehhh....tak pandai nak balas pantun nihh....kak, tapikan....huhuhu...nnt laa sy citer...

kak ayu...
tu laa....bila laa nak jumpa lagik...akak laa penguat sy nak tulis blog kakk...jgn laa benti...huhu

kakcik...
insyaALLAH, harap dipermudahkan oleh ALLAH...

azian berkata...

azi...
akak, buat pe laa nak sombong kak...sy ni manusia biasa je kak....semuanya pinjaman dr ALLAH, kl ALLAH tak bg pinjaman ni sy takde apa2 kak...tak guna nak menyombong...org benci ade laaa....
akak, kl nak dtg umah sy, bila2 je kak...bgtau je ye...heheheh

zurina...
syg zurina jugak...muah muah muah,,,hehehe

azian berkata...

bujal...
amboiiii...ketagihhh tuhhh...hehehe

kak muna...
alahiiiii...terharunya sy akak dtg komen kat sini kakkk...terima kasih ye kak muna...

kak lydia...
akak, knp kawan2 blog sy best2 dr kawan kat luar kak...????huhuhu

azian berkata...

teacher...
sy mmg harus dan wajib mohon maaf sbb sepatutnya teacher dapat awal...huhuhu....tapi sy suka laaa entry teacher tu...lega sy rasa....heheheh...

meriah ceria...
salam kenal...ye ke sama???heheheheh

azieazah...
hahahha...tanjat boboi betul kakkk!!!

azian berkata...

zie...
hehehe...salam kenal jugak ye...akak suka2 jek...tapi camne nak conteng2 kat blog ni ye????hehehe


kak pia...
sama laa kak....lain laa kl kerojenya ngadap lappy tu hah...lain laa citernya...heheheh

kakchik...
heheheh...akak pun best jugak apa....nnt kita jumpa ye hr ahad...insyaALLAH...

azian berkata...

lina...
ye betul tapikan kdg2....addehhhhh....malas nak komen pjg2...hehehe


MP....
amboiii MP kata2 dahsyat laa...heheheh...mmg bukan sbb nama, apath lagi sbb rupa kan....heheheh

lea...
salam kenal jugak ye...

kak awein...
addehhh...akak ku nihhhh...dah lama dah tak jumpa...heheheheh...akak, dah 5bulan dahhhh!!!!cepatnya masa berlalu....muiz pun dah setahun 2bulan...akak, terima kasih sbb sudi berkawan dgn sy ye....xoxo...akak baik hati....sgt2...sy nak jd mcm akak jugak...

aizamia3 berkata...

betul.. terfikir.. mungkin bila kita dah takde baru mereka yang rapat dengan kita baca dan simpan kisah dalam blog kita sebagai kenangan mungkin..

makdara TERdiva berkata...

byk kawan2 baru yg saya dpt melalui blog..rasa mcm dah lama kenal..padahal jumpa pun tak pernah..hehehe..