Jumaat, 27 Januari 2012

Bolehkah mulberry di tanam di belakang rumah anda?



pernah dengar nama buah mulberry???
hehehe
tp yg kat atas tu bunga buah naga ye kawan2...
ni suasana kat belakang rumah mak aku ye



lagi aksi model dgn buah naga
sebenarnya gambo ni di ambil masa hari raya tahun lepas
punya laaa lama aku jerukkan gambo ni ek
hehehhehe
apa yg penting(bukan kerjasama)
tayang jekkkk
hehehhehehe




hah, ni laa pokoknyaa....
abah aku tgh pruning
pruning ni macam memangkas, mencantas atau buang dahan2nya...
(kl student aku bila aku tanya pruning tu apa, diorang akan ckp...pruning tu pruning laaa madam.....)
adoyaiiiii



masa ni buah tgh lebat...lepas harvest atau kutip buahnya, abah akak pruning utk bg pucuk baru tumbuh dan akan mengeluarkan bunga seterusnya berbuah lagi dgn lebih byk...
faham tak kenapa nak kene pruning???
hehehhe
(sory ye, saya ajar subject crop, mcm ni laaa jadiknya.....hehehhe)



ni yg dah diharvest ye kawan2...
lagik hitam lagikkk manis...
cuba tanam kat belakang rumah korang....

14 ulasan:

munna berkata...

kak munna dah cuba tanam..tapi tak hiduplah yan...

Dinas Aldi berkata...

Faham, Puan Azian! Hehe..

Akak tak pernah tanam tapi zaman student dulu pernah pakai kayu hoki yg diperbuat dari batang pokok mulberi & jugak tahu bahawasanya daun mulberi adalah makanan ulat sutera.

Dapat berapa markah, puan? Hehe.

Cantik la bunga buah naga tu!

MaryaYusof berkata...

Salam Azian,
Wah, buah mulberi! Nanti boleh lah try tanam bila balik for good nnt...berangan*

Cantiknye bunga dragon fruit tu...slm ni jumpa yg color merah je...eh, ade ke color merah...hehehe...

Nice :)

Ros berkata...

Salam Azian,

Tak pernah tanam pun pokok mulberry ni.....tengok pokok abah Azian ni subur ja,banyak buah pulak tu....nanti boleh la try tanam....

azieazah berkata...

Nama pokok mulberry pun baru pertama kali dengar, cemana nak tanam? hehehe

Cikgu relax ya cikgu.... hihihihi

Citarasa Rinduan berkata...

sama mcm kak azie..
mulberry tak pernah dengar..
ketinggalan sungguh k,ayu nie

aduhhhhhhhhhhh
boleh di makan mcm tu? atau buat air

azian berkata...

kak munna...
guna keratan batang yg bahagian mana?sbb keratan btg ade yg tak sesuai jadi bahan tanaman...

teacher...
sy pun baru tau kak!!!!tq...hehehhehe

marya yusof....
ye ke???bagus22....salam kenal...

azian berkata...

ros...
ok, cuba...hehehe

kak azie...
hehehhe....sy sentiasa relaxxxx jekkk....ekekekek

kak ayu...
buat air boleh, makan mcm tu je pun bolehhh...heheheh...

Lina berkata...

eh cam best jer...kat mana nak dpt benihnya @ anak pokok mulbery ni azian

azian berkata...

lina...
kl pokok umah mak sy ni dah boleh di ambil keratan batangnya utk jadikkan bahan tanaman....cuba tgok ade tak umah sape2 ade tanam...tak pun, rasanya ade jual laa pokok nihh...

ikatankasihku berkata...

comelnyer baju si kecik tu, mak dia kan tokey baju..hihihi

Lydia Miza(Aidyl Azim) berkata...

masa peknen qila selalu kutip dr umah jiran kat ganu dulu..keh3

Lydia Miza(Aidyl Azim) berkata...

yan..haha..akak tu kata buah rasberry. br hari ni tau nama dia.adoii malu den!sbb dr kecik pun jiran umah mak kata rasberry.terasa malu nak ngadu DPIM lak..lariiiiii

Jiwa tani berkata...

salam...

terima kasih sudi kongsikan segala maklumt yang padat tentang cara dan penjagaan pokok mulberry ni...

Boleh jadi panduan saya sebagai pemula