Jumaat, 23 September 2011

Makaroni Bakar-Entry Khas utk Mak Dara Terdiva

sory ye pagi2 dah tayang gambo yg mengecewakan....
(mengecewakan u all laaa sbb tak dapat makan makaroni ni hah...heheheh)


rasanya dah lama dah MDT mak dara terdiva nak resipi ni...
sgt mudah...
sy kan mmg suka yg mudah2 nih...hehehe



bahan-bahannya:

200g makaroni (tak kisah pesen yg mcmne pun)
4keping daging burger
i tin puree tomato
sosej ayam/daging secukupnya*
crabstick secukupnya*
air secukupnya
1 kiub ayam
mozarella secukupnya
* potong ikut suka

bahan topping:

1 cawan susu cair
1 cawan air
2 sudu tepung gandum
sedikit lada sula
1 biji telor

cara-caranya:

1. ketepikan makaroni yg dah direbus
2. masak daging burger dlm microwave sekejap, kemudian tumbuk (sama mcm sy buat pizza atau begedil)
3.tuang puree tomato dlm kuali, masukkan air secukupnya, agak2 ye, kemudian masukkan sekali daging yg dah siap di tumbuk td
4. masukkan kiub ayam dan kacau ,air tu tambah lagi kalau masih pekat ye
5. ok, bila dah siap daging tu, masukkan makaroni dlm bekas nak bakar, jgn isi byk2, isi sikit mcm satu layer je dulu, pastu letak daging td, susun kan crabstick dgn sosej
6. lepas tu buat lagi satu layer, lepas letak crabstick dgn sosej, masukkan makaroni balik dan letak lagi daging , crabstick dan sosej.(selalunya sy buat 2layer aje)
7. utk topping, masukkan bahan-bahan topping dlm kuali dan kacau, jgn sampai tepung bergentel gentel, bila dah pekat baru letak kat atas makaroni yg dah siap di susun tadi.
8. hah, baru letak mozarella sebanyak yg anda suka...lagi byk lagi mantopppp!!!

selamat mencuba!!!!




ni agak rentung...heheheheh



yg ni crabsticknya sy potong bulat2...heheheh

senang je buat nih...
ok...nak sambung marking ni...
xoxo

15 ulasan:

bujal X berkata...

cheese tu kalau tabur dengan oregano lagi sedap kak!

*meh sini sepiring~keh keh~

ikatankasihku berkata...

ya Allah, menggugat keimanan dah ni...nak bergurulah dgn azian..ada payment tak..hehehe

azian berkata...

bujal..
a'ah...akak pun kdg2 letak tapi hubby tak suka...(isteri kene ikut cakap suami...heheheheh....)

ikatankasihku...
alah, segan sy kl nak belajar masak dgn sy nih...heheheh...

Lina berkata...

alar resepi ni utk mak dara terdiva je ker azian...ni yg jeles nih hehehe gurau jer emmm senang jg resepi ni sbb sblm bila google slalu cam rumit jer nak buat tp ni senang nak paham

makdara TERdiva berkata...

tq darling :)

dah selamat dikopipes dengan jayanya..
ada masa nanti baru kita bako..kita bako..makaroni itu..hehe

kakcik berkata...

Wah.. kalau bawa ke perjumpaan nanti pun, bagus ni. :)

Zurina berkata...

nti bole cuba ni...kasik makaroni bakar yg lagi gempaQ...lawan tokey punye...hehe

azian berkata...

lina...
alah, kita yg buat dia...heheh...topping tu boleh gak kl nak letak udang ke apa2 laa yg suka...heheheh

mdt...
ok, nnt tayang gambo mdt plak punya makaroni bakaq...

kakcik...
ingat nak bawak jugek, tgok laa nnt kl berkesempatan ye...heheheh

azian berkata...

zurina...
hamboi2...hehehhe...alah, resipi utk di kongsi...kl zurina buat lagi sedap, apa salahnya...meh sini bg sy sikit rasa...heheheh

Kakzakie berkata...

Tak boleh tahan kakak tengok macaroni itu Yan. Lepas ini mesti MDT buat utk family dia...:)

Sharifah Nadzarah berkata...

yan ni mmg tau...saje jer dia bagi org meleleh...nak wat jugak..

yan biase guna mozarella yg mane?

ainnoraini berkata...

sedap tu...
mmg kak ain akan buat nnt...minggu ni nk cari bahan2nye la...

kakchik@ella berkata...

Pasni buleh le KC tmpang makan kat rmh MDT. Hihi.

munna berkata...

hari ni masuk sini terus nampak yg mengoda hati dan perut....

munna berkata...

kak munna tumpang copy resepi..terliur punya pasal....