Isnin, 18 April 2011

Bandung Day 2

ok...hari kedua kami barulah jumpa kawan2 yg dah booking transport...diorang tdo kat hotel picasso 19 kat area jln dago kl tak silap...aku stay kat hotel patradissa jln wastukencana...tak tau la berapa jauhnya...tapi kul 5.30 pagi aku dah kuar dah sbb pagi ahad ade pasar gasibu di depan monumen sate bandung...tempat ni mcm kantor/pejabat kerajaan kl tak silap.sebelum pg bdo ni aku ade la join satu forum kat cari.com...so, dr situ aku tau pasal pasar ni....kami g dgn taxi, kl ikut meter, tak sampai pun 20K tapi taxi driver tu mintak 35K!!!malas nak argue hubby pun bg je wit kat dia...lgpun pikir pagi2 buta kan...kat sane 5.30 mcm kul 7 kita...dah terang dah...mulanya, tak nak la shopping apa2 kat sini sbb duit dah makin menyusut...money changer pun tak bukak hr ni...
























sekitar pasar gasibu









dihadapan monumen sate bandung dan disamping kereta kuda yg aku naik pusing2 pasar kononnya nak cari money changer tapi hampaaa....





then my fren call dia cakap nak g tangkupan perahu kul 8pagi...aku pun suh la dia pick up kami kat pasar gasibu ajer...last2 , diorang pun nak gak g pasar ni sbb aku cakap brg murah2...alah, mcm pasar mlm kita laaa...baju budak2 tu boleh la buat basahan...t shirt2 bandung, blouse pun ade semurah 25K sahaja...kene pandai cari size laaa...aku yg gumuks ni susah sikit laaa...heheheh...kat sini pun byk gak duit abis....adoyaiiii....pening2....
















makan kat sini...nampak mcm ok jeee...









korang tgok laaa...dah ade beg besooo tuuu...aishhh...tak tahan!!!heheheh





sementara tunggu kawan2 aku tu dtg dan shopping kat pasar tu, aku n hubby nak g makan...kami makan je kat tepi2 jalan.....tapi halal laa...sbb aku siap suh budak tu mengucap lg,....heheheh....jd takde la rasa was2 nak mkn...








lontong bandung...cam ni la rupa lontong kat sane...





















hubby makan soto...daging sapi tu sgt liat...begedil sedap...





















kl nak pedas, boleh letak sambal ni...mcm sambal setan kan...tapi mmg aku tak letak pun sambal ni sbb mmg dah pedassss....





masa kat sini...punya la azab nak jumpa dgn kawan aku tu hah...disebabkan pasar ni sgt besar, kami tak dapat nak jumpa...last2 suh supir amik kami kat traffic light sbb tu je tempat yg senang nak jumpa...tu pun supir tu jalan kaki amik kami sbb jalan macet giller...dekat kul 11 baru la jumpa kia pregio dan kawan2 yg lain...kami semuanya 8org...4couple laaa...laki bini semuanya...
















then terus la ke Tangkupan Perahu....sebenarnyakan , aku sampai mimpi g sini...dulu2 laaa....then bila aku cari pasal tangkupan perahu ni, rupa2nya dia kat bandung...aku ingatkan aku mimpi tempat yg tak wujud....rupa2nya ade...masa kami sampai ni, tak berkabus jadi boleh nampak view yang cantik...(tp hubby aku cakap, biasa jekkk...huhuhu)...




















lepas ke tangkupan perahu, kami g kebun strawberry...alah, ni kat cameron pun ade...heheheh...boleh petik sendiri tp aku malas, aku beli yg dah siap petik tu je, satu bekas 25K.aku beli gak buah raspberry dan mulberry kl tak silap...(aku panggil asam nyonya sbb dulu buah tu ade kat depan umah nyonya kat kawasan umah mak aku...hahahah)




















satu bekas 25K...manis2 semuanya...(tapi pak supir cakap, sudah disembur dgn air gula sbb tu manis...tak tau la plak aku...)









sekitar kebun strawberry





disebabkan perut dah berkeroncong tak tau keroncong apa , so, kami decide nak g kg daun...restoren yg menjadi sebutan kl g bdo nih...tapi pak supir cakap, kg daun tu mahal, nak tunggu lama...etc....then, kawan2 ni bila cakap mahal je, semua tak nak g....tensi akuuuu!!!(padahal aku pun takde duit jugak time tu...hehehhe)...so, pak supir bawak kami ke restoren wilujeng sumping....hahhaha...sebenarnya restoren sangkuriang....tapi kat depan kedai tu tulis wilujeng sumping, aku ingatkan nama kedai...rupanya, wilujeng sumping tu bermaksud....SELAMAT DATANG...ni pun aku tau dr kak yan...hehehehhe....








korang tgok, aku mmg mati2 ingat nama restoren ni wilujeng sumping...heheheheh...kat luar kedai mkn ni pun ramai yg berniaga...tapi harganya mahal laa...





pas makan...(mujur sedappp) kami g la Rumah Mode dan FO(Factory Outlet) tapi bukan shopping laa....ni untuk aku laa...kan duit dah abis....hehehheh..tu pun pinjam 500K dr kawan aku sbb rupiah dah abis...kat Rumah Mode ni serius aku tak beli apa2 sbb brg2nya pun mahal2 jugak tapi aku dgn laki aku g mkn kat depan Rumah Mode tu, lepak2 situ je laaa....mkn roti dan ais krim...2scoop 25K ok???heheheh...rasa la jugak aiskerim puluh2 ribu ni....then, tunggu la kawan2 yg lain shopping....kat sini ramai org2 indon kaya je yg shopping...(termasuk la jutawan2 dr mesia...hehehhe) hubby cakap Rumah Mode ni happening sbb tu gaknya ramai org dtg tak mcm FO2 yg lain...view pun cantik...










kat Rumah mode byk ikan koi yg besar2...kat sini harga mesti ribu2...(org g shopping baju, ko g tgok ikan lak...heheheh)



then kami g Lavie...ni pun aku tau dr forum cari.com...mmg mcm nak pitam kejap tgok baju budak2...disebabkan duit takde, hubby belikan mainan je untuk anak2 dia...tapi tak puas g sini...tak dapat beli baju pun...Lavie ni ade dua bahagian...satu khas untuk baju2 jek satu lagi untuk permainan, stoller etc...aku survey buggy sbb mmg nak cari satu...dan sgt murah rm80 aje dan ade brand tp tak ingat lak brand apa ek, chicco kot...tp hubby cakap, susah nak bawak balik....sedih tulll!!!sampai skrang ni duk teringat ingat taw...huhuhu...






ni Lavie yg jual baju2 sahaje..sebelahnya baru yg jual alat2 mainan...











hubby pilih baju ...mcm aku tak percaya!!!!



kami g lavie ni kejap je...sbbkan....4couple yg g tu cuma aku dgn kawan aku tu je yg ade anak!!!yg 2 couple lg tu takde anak lg...(diorang ni kawan kepada kawan aku, jadinya aku tak kenal sgt laaa...) mcm tak syiok plak nak g beli2 tp diorang tunggu dlm pregio tuh...so, kami terus balik....pak supir hantar kami dulu ke hotel patradissa.
















mlm tu mmg capek banget...hubby kata, makan kat hotel je...so, kami mkn nasi goreng yg tak berapa nak sedap walaupun aku tanya makanan apa yg sedap, org hotel kata nasi goreng seafood,ternyata tak memenuhi selera....huhuhu....












hasil rampasan hari kedua...korang tgok, pisau pun laki aku beli....5K ajer...untuk 3...sudip2 tu rugi la tak beli byk...rm1 jek koo...selipar spongebob tu khas untuk muaz....heheheh



hari kedua, makin berjuta duit habis...dan mmg sgt penat...tunggu entry untuk hari esok kay...






10 ulasan:

munna berkata...

comel selipar spongebob tu azian...kalau pergi tempat org kak munna mmg suka part makan2 ni...

awein berkata...

ye kan munna kak awein pun suka mkan2 ni..terbaaaikkkkk

azian berkata...

kak munna..
selipar tu sbb comel la sy beli rm5 je...

azian berkata...

kak awein...
sy pun suka mkn2 tp kene la halal dan sedap...selalu dapat rasa yg tak sedap....heheheh...kat sini plak suka cuba kedai makan...asal ade kedai mkn baru je, mesti nak cuba...bila tau sedap, dtg lg, tak sedap kalu, sori la yek...heheheh

Daddy Ziyyad berkata...

berapa ratus ribu supir tu charge utk sehari?

Lydia Miza(Aidyl Azim) berkata...

rugi ko tak gi kampung daun yan..mmg sangat cantik..ada air terjun then mkn atas puncak t..tgk air terjun..sgt2 nyaman.tak mahal la..adehhh

azian berkata...

doc...
kami naik kia pregio 600K satu hr...tapi ade kawan sy dapat avanza 450K satu hari...kl kete 300K satu hari...(apsal tiba2 aku jd cam agen transport plak nih...hahahhaha)

azian berkata...

kak lydia...
mmg pun..rasa sgt rugi banget nih...padahal tu la tempat mkn yg yan nak sgt g taw...nak la romantic2 kan...heheheh

Nurrey's Collection berkata...

Salam azian. Mamanurrey @Kak Norhaya ni. Nak citer psl kete kat BDG. Akak rasa mahal le kalau rege mcm tu... APV suzuki idr400 jer untuk sehari, klu pregio pulak idr 500 kot klu x salah.

Nurrey's Collection berkata...

Tetiba je mencelah...bukan apa kalau book ngan sifu Bandung dalam cari forum tu, sudah tentu dapat murah. Makan kat pasar baru, yang best sekarang kat Kedai Kalimantan, boleh order kek lagi..murah jer dr Kartika Sari & sebagainya... Cuba la len kali..hehehe