Rabu, 16 Mac 2011

Lagi-lagi Jom ke Ladang

aikkk...tajuk entri hampir same tapi gambonya lain...heheheh...ni sambungan entri sebelomnya...mcm2 la yg budak2 ni tanam...sampai tak larat aku nak ngambik gambo...dah la guna kamera...kl guna fon kan senang...memory card fon aku tak ganti lg...tu yg kdg2 malas nak ngambik gambo kl tak ye2....takpe2...ni mai tgok gambo...


bayam merah dan kangkung




sawi tapi yg ni mmg tak ok...(budak kelas lain punya batas....bukan kelas yg aku in-charge,heheheh)



tempat basuh tangan ...heheheheh...(bukan basuh tangan untuk makan taw...)lepas buat weeding, diorang basuh la tangan kat sini...



mmg hebat...dia tau madam nak amik gambo kan...heheheh...ni pun bukan kelas yg aku in- charge...kl kelas ni aku yg in-charge...mmmg nahas la diorang sbb pokok pun tak naik2 lagik nih...apa kes???cer citer cer citer...



pokok yg menjadi kontroversi...budak2 ni ade yg tanam pokok kacang panjang dan bendi...salah satu je kene pilih...jadik...budak yg tanam pokok kacang panjang ni, amik la satu pokok bendi kawan dia, letak kat batas kacang panjang...nak dijadikan citer...gini la ngupenya poko bendi itu...walupun ade selai je daun tapi mampu hasilkan buah...hr tu mmg diorang ade harvest bendi sikit tapi tak leh la jual sbb ade la dapat secekak...heheheh...diorang nak bg kat aku...tapi aku malu2 nak ambik....hehehhe...biarlah diorang rasa hasil tanaman diorang...



yg ni budak2 kelas aku laaa...diorang ni bertafakur dan berdoa agar pokok yg diorang tanam tu akan tumbuh dgn subur...(aku dah tak larat nak bebel lg dahhhh...) tu la jawapan yg diorang berikan...kl malas ckp je malas...adoyaiii



hasil...nampak tak petola tu...



ni pun petola jugak...budak2 ni suka betul tgok pokok dah berbuah...


p/s malangnya, hr sabtu lepas hujan lebat...jadik...ladang kami banjir...sehingga ke hr ini aku tak dapat nak pastikan batas diorang ni mcmne...nnt aku upload gambo banjir tu yer...jalan nak ke sharefarm diorang ni mcm laut dah aku tgok...sedih aku...kesian kat budak2 nih....beria nak harvest minggu nih...

16 ulasan:

awein berkata...

yan kat uitm mmg ada kos ladang ker? wah best la yan ....mestid pt mkn sayur2 segar nih...ladang madam kat mana?xkankat fb kot hahahahha

Lydia Miza(Aidyl Azim) berkata...

yan..apasal bayam dia tak penuh batas..rongak je akak tengok keh3.yan..akak rasa sedih..nak sgt gi share farm.klu akak gi jengka blh masuk sana tak yan..plizzzzzzzzz rindu !!!

Daddy Ziyyad berkata...

Seronoknya..serius...saya teringin nak ada mini ladang macam ni..senang, takyah beli sayur..fresh aja.

Wife saya pernah tanam bendi, terung, cili ni semua kat taman rumah kami...kenapa ye bendi kami colornya macam pucat aja, tak hijau mcm kat pasar?

Lagi satu, apa petua supaya pokok2 sayur ni tumbuh subur? pkok apa yg sesuai tanam dlm pasu?

Sorry, byk tanya...:)

IbuAmirAmirah ;P berkata...

hahahah..bab bendi tu memang kontroversi...leh ajak metro dtg wat liputan tuhhh..heheheheh


nak masuk 3thn dok sini..baru sekali masuk ladang tu..tu pun sebab nak mkn durian best punye..heheheh

Lydia Miza(Aidyl Azim) berkata...

yan..jemput baca luahan hati sis
http://miza-zairi.blogspot.com/2011/03/uitm-jengka.html

azian berkata...

kak awein...
hehehehhe...madam punya ladang dah terbiar kat blakang umah...heheheh..skrang ni kak...byk u yg tawarkan course perladangan...uitm dah lama dah offer...

azian berkata...

kak lydia...
budak2 ni kan cakap, kl ade kawasan yg tak tumbuh pokok, diorg cakap, tanah kat kawasan tu tak subur.....junior sape la tuhhh...heheheh

azian berkata...

doc...
nnt sy buat entry khas untuk jawapan itu ye...heheheh..pjg sgt nak jawap...heheheh...tak salah byk tanya,bagus lah tuu...hehehhe...

azian berkata...

dib...
mesti kita tak dapat mkn durian lagi pasni sbb arwah abg baba je yg selalu tinggalkan durian tuu...pasni dah takde sape dah...huhuhu

azian berkata...

kak lydia...
ok...dah bg komen yg pjg dah pun...heheheheh..meh la dtg jengka...yan bawak kan...sharefarm kat 100acre skrang...bukan dekat kolej siswa tu lagi...tapak sharefarm yg lama dah ade bangunan dah kak...

munna berkata...

suka pula tgk ladang ni...abg kak munna rajin menanam kat tepi rumah mcm ada...

azian berkata...

kak munna...
hubby saya pun tapi tanam pokok yg selalu kita guna laaa...mcm kari, cili tapi serai tak mo hidup...tak tau la knp...

DIaNa berkata...

yan..
windu nyer kat ladang jengka nih... UiTM di hati ku...
bile lah ada masa leh g sini...
suke baca blog yan sbb dpt lepas rindu kat Jengka...

awein berkata...

madam serai xmau idup sbb tanah xsubur hahahhaha

azian berkata...

kak D...
meh le ke jengka...heheheheh...

azian berkata...

kak awein...
amboi2...menakal ye...hahahah