Rabu, 16 Mac 2011

Menjawab Soalan Dr. Daddy Ziyyad

hohoho...aku dah jawap kat komen sebelum ni nak buat entry tentang soalan yg ditanya oleh Dr. Daddy Ziyyad.


"Seronoknya..serius...saya teringin nak ada mini ladang macam ni..senang, takyah beli sayur..fresh aja.Wife saya pernah tanam bendi, terung, cili ni semua kat taman rumah kami...kenapa ye bendi kami colornya macam pucat aja, tak hijau mcm kat pasar?Lagi satu, apa petua supaya pokok2 sayur ni tumbuh subur? pkok apa yg sesuai tanam dlm pasu?Sorry, byk tanya...:) "


heheheh...best kan kl students aku ni mcm doc ni...aku suke...hehehhe...sbb aku pun suka tanya students...heheheheh...


ok...aku ni bukan lah pakar dlm bab2 tanam pokok ni tapi kita belajar melalui pengalaman..kl korang belajar teori je...praktikal tak buat, tak guna jugak....tul tak???

soalan 1
kenapa bendi berwarna pucat tak macam kat pasar?

-yang ni mungkin varieti(jenis) yg doc tanam tu mmg warna begitu.sbb bendi ni ade banyak varieti.kl nak pilih biji benih, jgn beli yg dalam peket kecik2 tu...selalunya biji benih yg macam tu tak berapa nak elok...germination ratenya tak bagus...(kalau tanam 10 biji, yg tumbuh 6 je, maksudnya germination rate dia 60% )..lagi tinggi germination rate, lagi bagus.ade jugak varieti yg bendinya warna hijau pekat...pokok bendi ni sebenarnya pokok yg susah nak kene penyakit.....so, doc,sy pun tak tgok pokok tu mcm ne...kl daun kurang mungkin antara penyebab buah tu warna pucat.lagi satu penggunaan baja.selalunya bendi guna NPK 15:15:15 sebelum tanam tapi bila dah berbunga gunakan NPK 12:12:17 sbb baja ni akan menjadikan bendi berbuah byk...tapi, bendi kl tak letak NPK ni pun tak pe...sbb dia mudah hidup dan paling senang di jaga.

soalan 2
apa petua pokok2 sayur ni tumbuh subur?

tak de petua la pada aku...hehehehhehe...cuma...kl sayur berdaun, kene tanam atas batas sbb sistem akar sayur berdaun ni selalunya jenis serabut, jadi dia memerlukan tanah yg gembur, baru la akar boleh bernafas dan cari makanan.tanam kene jarak yg sesuai, kl tak bila tumbuh rapat2 pokok akan jadik bantut sbb tak cukup nutrient, bersaing sesama sendiri.jgn tanam direct seedling (tanam terus kat batas) tapi semai dulu kat seedling tray, kemudian baru tanam kat batas.tapi leceh laa contoh, kl nak tanam sawi, mudahnya kl kita semai terus ke batas.selalunya sebelum semai, campur pasir dgn biji benih tadi dgn nisbah 1: 5, 1 biji benih kepada 5 pasir.tapi students aku buat 1 :8 pokok masih lagi tumbuh dgn rapat!!!baja yg sesuai ialah...foliar...

kalau sayur buah plak, tak tanam kat batas pun tak pe tapi baja buah kene apply sbb dia akan bantu penghasilan buah, contoh , baja NPK 12:12:17 (NPK Blue)...kadang2 pokok tu keluarkan byk bunga (semua pokok berbuah, mesti berbunga dulu ye) tapi tak berbuah sbb ovary yg bakal jadi buah tu, gugur bersama sama bunga.jadiknya, baja digunakan untuk bg ovary tu lekat dan kukuh pada pokok. ni la masalah yg org kampung dok cakap bunga tak lekat bunga tak lekat tu...(adoii laaa...faham tak doc???heheheh) sebenarnya byk perkara lain lg yg membantu kesuburan pokok...lebih2 lagi tanah...kadang2 knp kita tanam kat umah mak kita, hidup subur (mak aku kat johor) tapi bila balik jengka, tak nak hidup...mungkin tanah di jengka tak sesuai untuk tanam pokok yg di johor tu...(ni tanam kat tanah, bukan pasu ok, kl pasu, tanah yg korang bawak dr johor g perlis pun tetap tanah yg same...hehehh) nampak mcm lawak tapi ini kenyataan...apsal mangga harumanis hanya tumbuh dgn baik di perlis sahaja???

soalan 3
apa pokok yg sesuai tanam dalam pasu?

pokok bunga doc...heheheh...gurau je...ok, pokok sayur2 yg boleh tanam kat pasu ni byk...atau kita tanam je dlm polybag...murah, jimat sikit...mcm2...tapi kl kandungan tanah kurang, pokok kurang dapat nutrient, jadiknya pokok akan jadi kecik.sepatutnya dia boleh naik sampai 3m tapi bila tanam dalam pasu, boleh g 1m je...contohlah...kl tanam dlm pasu tapi apply baja yg betul, insyaALLAH takde masalah...cuba kita tgok sistem fertigasi (fertilizer irrigation).sistem ni pokok di tanam dalam polybag je tapi hasilnya lumayan kerana air yg disalurkan pada pokok mengandungi nutrient yg mencukupi.pokok yg berbuah besar seperti terung mmg aku tak galakkan tanam dalam pasu, kalau cili ok lagi...buahnya kecik...timun, petola, tomato pun boleh jugak tanam dlm polybag tapi diorang ni perlukan sistem sokongan yg kukuh, kl tak buah yg berat akan menumbangkan pokok.jadi, tanam atas tanah je laaa lagi bagus..sistem sokongan kita boleh buat yg kukuh sikit.kl nak tanam jugak terung dlm pasu, make sure kl buah byk, kene pruning buah tu(buang buahnya sikit, kl ade 5, biarkan 3 je) bila buah byk, nutrient kurang, buahnya jadik tak elok laa..kecik dan kurus...ni dah mcm nak buat pokok hiasan plak...


hehehhe...wahhhhh...byk plak songeh aku nih tulis pasai pokok sayur...pokok kat belakang umah aku pun tak terjaga...nak bg nasihat plak...hehehheh...semoga entry ini memberi penjelasan yg secukupnya pada dr daddy ziyyad...kl boleh, sy nak tgok jugak ngupe pokok bendi yg pucat tu???buahnya pendek ke?daun kurang ke?

p/s faham tak korang???hehehehhe...jom la bercucuk tanam kat umah...

10 ulasan:

Daddy Ziyyad berkata...

Thank you Azian sebab sanggup buat satu entri khas utk jawab soalan2 saya..hehehe...terharu..

Ya, kami beli benih bendi dalam peket kecik2 tu..saya rasa puncanya mungkin saya tak tukar jenis baja nya tu..

Gambar takde..heheh..pokok pun dah mati...hasilnya dah lama masuk perut :)

munna berkata...

part yg bendi tu mmg yg ada tanam kat rumah kak munna ni tak warna hijau macam yg jual kat pasar tu... dah tu besarlah pulak... kdg macam takut lak nak makan...

azian berkata...

doc...
heheheh...dlm pada buahnya pudar tu, abis jugak buat sayur yek...hehhehehe

azian berkata...

kak munna...
mmg kdg2 bendi tu akan jadik memanjang sgt...tu sbb makanan pg kat satu buah jer...byk terjadik pada students sy kak...kdg2 dia besar tapi tak tua lagi...

Kakzakie berkata...

Wah... good explanation.

Kakak pun suka tanam-tanam tapi bukan sayur. Kakak tanam kunyit, halia, cekur, daun sup ya gmudah-mudah dan confirm hidup punya.:)

azian berkata...

kak zakie...
dgn good xplanation, barulah org faham...hehhehe....yg tu semua boleh tanam kat polybag selagi pokoknya tak terlalu besar sbb kat umah pun guna polybag jugak...

Lydia Miza(Aidyl Azim) berkata...

tu dia..puan yan dah jawab.tak yah nak tny encik hamzah lg dah..keh3.sis ada berpeket2 benih mizi buyong bg thn lepas...bila nak tanam ye?pas bersalin la kot?hihi..

azian berkata...

kak lydia...
biji benih tu ade expired date jugak...sebelom tanam tgok dulu taw...heheheh

Rozita berkata...

bestnya entry ni! saya sangat suka!

azian berkata...

rozita...
sy pun suka bila awak ckp suka...heheh