Khamis, 24 Mac 2011

Belakang Rumah ...

asyik2 cerita pasal ladang budak2 ni je kan...mesti korang tertanya tanya belakang umah aku ni mesti penuh dgn pokok2 sayur semua laaa...tapi pada hakikatnya...TIDAKKKKKK....heheheheh...aku mmg jarang g belakang umah..maklomlah...yg sidai kain pun laki aku kan...aku sidai gak...tapi jarang2...jgn terkejut dgn entri sebelum ni ye...mmg itulah hubby saya...heheheh.....jom layan gambo kat belakang umah saya...eh silap...belakang umah staf kakitangan felda technoplant jengka 20....heheheh








sehingga ke hari ini, nama budak2 ni pun takde...muaz ade cakap upin dan ipin tapi kan tu dua org budak lelaki...yg ni, sekor betina, sekor jantan...dah dua kali nelur...dlm 10bijik tapi tak pernah jadik...aku mmg tak nak amik makan telor dia sbb biarlah diorang ade penyambung zuriat dulu...heheheheh




sebenarnya ade tanam 2 polybeg...yg ni yg cantik sikit laaa....hahahahah...hubby tanam ni....alah, semua dia tanam....senang nak masak kari kl ade pokok kari...





ulam raja





ni baru gak tanam...daun limau purut...buat tom yam ke, paprik ke...ohhhh...dah lama tak masak lauk itu..kegemaran my hubby tuhhh...





pokok wajib yg perlu ade di rumah masing2...tapi pada aku kl takde pun tak pe sbb aku leh mintak kat jiran aku jek..berpoly poly beg dia tanam...sampai tak larat nak mkn...kl la buah dia boleh mkn mcm stoberi...apakahhhh????hehehehhe





sebelum aku duduk kat sini, mmg dah ade byk pokok pisang kat belakang ni



buat semak je pada aku...tapi....kl abg ipar aku dtg, family aku dtg....semua pakat amik bawak balik...jantung pisang tu abis kene kutip...heheheh...kl harapkan aku...mmg laaa....sampai jiran aku yg g tebang pisang yg dah masak....





tepi rumah pun ade gak...dulu jiran aku dah tebang abis nih...tapi dia tumbuh balik...





hah..yg ni cik t , jiran aku yg tanam...tapi aku la selalu yg amik...ni pun aku rasa lebih 5 pasu dia tanam kunyit nih...



heheheheh...so, kesimpulannya...belakang umah aku, takde sharefarm mcm kat ladang students aku ye...harap maklom





p/s GA akan bermula tak lama lagi...hadiahhhhh????tungguuuuuu...korang ingat lagi entri ini???

16 ulasan:

Lydia Miza(Aidyl Azim) berkata...

yan..sial buang daun pisang yg dah terjuntai layu tu..hak3.nnt sis potong markah ok!.psl GA akak tgu.klu akak x perasan bg tau akak.nnt akak tolong promote.tp lbh bagus klu akak senyap2 join supaya akak sorang leh menang..hak3

Sharifah Nadzarah berkata...

wah azian..n3 dah lebih kurang same jek cam kiter..(dah tgok blom) tapi kiter xde angsa ler kucing byk ler..hihihi..tapi kan kiter cam ade kmisteri la..smua lebih kurang same jer..

Citarasa Rinduan berkata...

ala azian..
belakang umah kamu, dan jiran2...hak kamu gak...kan duk satu tempat..boleh bertukar2 jenis tanaman.. untung kamu......

kak ayu nak pindah sanalah..hehe

DIaNa berkata...

rajin nyer ko yan.. ops laki ko yg rajin.. untung yan, mamat rajin.. huhuhu...

Yan berkata...

azian, luas betul belakang rumah tu ye.. patut lah meriah...

azian berkata...

kak lydia...
serius...sy tak pernah buang...kdg2 panggil bangla mamat yg buangkan kak...

azian berkata...

sharifah,
kita ni asyik same je ntri...hehehhe

azian berkata...

kak ayu....
meh ar duk sini...bukak citarasa rinduan belah pantai timur lak...hehehhe

azian berkata...

kak D...
hehehhe...mamat mmg rajin tapi kdg2 kene tunggu bebel...hehehhe

azian berkata...

kak yan...
luas tu mmg luas, sbb tu sampai bela angsa tapi 2 ekor jek..hehehhe

Hantu Kak Limah berkata...

best kalo duk umah ade tanah buat kebun....x macam umah bertingkat2 ni,nk tanam daun pandan pun susah...hehhehehehe...

che'Burn@che'Qis berkata...

fuhh..best giler leh tanam2 kat blakang umah!! sy pon suke!

btw, sy dah reply info ttg hotel unik.

azian berkata...

hantu kak limah
heheheh....boleh je tanam...tanam dlm pasu...cuma pertumbuhannya tak begitu baik...nutrient tak cukup...tanah sikit sgt...

azian berkata...

che'burn@che'qis...
best tu mmg best tapi ni semua hubby sy yg tanam...heheheh...sy bg arahan jek...hehehhehe...
ok...tq...tak sabo dah nak g...best ek?

munna berkata...

teringat kak angsa kat rumah MIL... bela 2 ekor tapi satu tu dah mati baru2 ni..siannya tinggal seekor je...

azian berkata...

kak munna...
belikan la lg sekor tuk dia...kesian...kl kita ni hidup solo pun tak berseri kak...heheheheh