Selasa, 29 Mac 2011

Mee Goreng Kasih Sayang



sebenarnya ini bukan lah mee yg kami mkn pagi tadi...pagi tadi buat mee hoon goreng...mee goreng mmg aku selalu buat sbb senang, mudah, cepat dan semestinya menjadi kegemaran anak n bapaknya...(korang tak suka, siap laaa...heheheh) mee ni kl family aku dtg pun, mesti aku wat gak sbb mmg diorng suka dan sedapppp(oppsss, bukan puji diri sendrik...) kl org dtg umah aku bgtau last minute pun, inilah makanan yg paling sempoi aku akan buat...jadiknya...dlm peti mesti ade stok mee kuning...tak suka la org dtg umah aku tak mkn apa2 kan...kesian plak...susah2 dtg...kl yg dtg dr jauh tuh, aku suh je tido umah...hehehe...betul nih...sbb tu aku cakap mee ni mee goreng kasih sayang...ianya merapatkan lg ukhuwah...lgpun mmg di masak dgn penuh kasih sayang...alaah...semuanya masakan aku di masak dgn penuh kasih sayang...jgn risooo....



Bahan-Bahan:



250g mee kuning



5 tangkai lada kering - blend



5 ulas bawang kecil - blend



3 ulas bawang putih - blend



2 sudu makan sos tiram



telur 2 biji



kicap



air sikit-tak nak bg kering



udang, sotong, ayam, sayur2(aku suka letak karot dan kobis jek) -terpulang nak letak apa...jgn letak pucuk paku dah lee...heheheh



Cara-Cara:



1. Celur dulu mee kuning dgn air panas



2. panaskan minyak dan tumis bahan2 yg di blend tadi.



3. masukkan sayur2, sotong, udang, ayam etc.



4. kemudian bila dah nampak sayur dah layu sikit,sotong dan udang dah masak, masukkan mee.



5. Masukkan sos tiram dan kicap sambil kacau mee tersebut.



6. last sekalik, pecahkan telur, kacau sampai telur masak.



7. Jangan lupa, masak dgn penuh kasih sayang...selamat mencuba!!!

8 ulasan:

Daddy Ziyyad berkata...

memang sedapppp sebab banyak rencah udang & sotong...

saya nak dtg rumah lah..nak rasa mee goreng kasih sayang ni..~hihihi

Lydia Miza(Aidyl Azim) berkata...

sedapnyer.tp kalau akak tido umah yan , tak merasalah mee ye?huhu

azian berkata...

doc...
meh la dtg...heheheh...tapi tunggu isteri deliver laaa...meriha sikit kl umah sy ade baby nih...

azian berkata...

kak lydia....
kl akak tdo umah yan, cakap je nak makan apa, kl yg boleh buat dan tahu buat, mesti yan buatkan...(amik order nihhh...heheheh)

IbuAmirAmirah ;P berkata...

ehem..ehem...masak dgn penuh kasih syg ek...

sebab perap ayam dengan penuh kasih sayang 2++ tahun yg lalulah, ade org nak kenalan dgn kita..wakakakakakak

azian berkata...

dib...
hahahahahhahaha...
tu tak tahan aku...
skrang dah ade anak dah ko ek...
hehehehe...hasil kerja keras tuh...heheheh

azieazah berkata...

Kak Azie suka mee goreng. Yang basah2 skit. Boh kicap + Sos tiram. yummy!!

azian berkata...

kak azieazah...
sedap kan kak...heheheh...kl saya masak mee gini kene buat dua version, satu ade udang, satu lg takde...sbb hubby tak leh mkn udang...