Khamis, 17 Mac 2011

Pizza

mcm biasa...kene hapdet cpt2...kelas kul 2nih...pagi tadi buat pizza sbb dah janji pada diri ni mmg nak buat pizza...asyik dok citer je kat pengasuh muiz pasai pizza...so, buatlah jugak pagi tadi...alhamdulilah...resipi boleh tgok sini....dulu2 masa tak reti buat, mmg tak sedap pizza aku nih...tapi skrang....alhamdulilah...kl nak mkn pizza, tak yah le g pizza hut tuu...buat sendirik lagi puas hati...mcm biasa aku buat 2 adunan...dapat 4 loyang...2 loyang aku hantar kat opis hubby, 1 loyang bg kak da, pengasuh muiz...satu lagik aku tinggalkan kat umah tapi separuh tu aku dah bedal laaa...hehehe...layan gambo...tapi...faham2 je la ye..aku masak ni dlm keadaan muiz dok nangis2, nak dokong dia lg, nak amik gambo lagi......nak tgok pizza lagik...alahaiiiii....






ok...ni lepas dah timbang tepung, gula, garam, yis, marjerin...




campur air dan uli...bahagikan 4 sbb aku ade 4 loyang...



lepas direhatkan 1jam...gini le ngupenya yek



ni nak letak untuk topping



bahan topping



letak ni dulu pastu baru letak bahan topping tadi



ni special sbb letak udang..anak2 kak da suka mkn udang...so, yg ni dah siap untuk di bakar lepas da tabur mozarella



ni nak hantar kat opis hubby lepas curahkan mayonis dan sos...ade 2 org kawan hubby nak tempah la plak...2 loyangggggg...mak aihhh...pizza aku ni not for sale....heheheheh (serius aku segan nak juei...kalau kek tu tak pe la jugakkk)


p/s apsal daaa sticky post aku tu tak nak lekat????ayakkk

22 ulasan:

Lydia Miza(Aidyl Azim) berkata...

wahhh yan kena wat kan tuk akak .ni permintaan ni yan.nak byk2 cheese dan lada banggala

munna berkata...

sempat lagi buat pizza sambil bersilat dgn muiz ye... bagus2

Sharifah Nadzarah berkata...

yum..yum..alamak azian..nampaknyer kite n3 menu yg same la harini...kikiki..bestkan kalau dah reti wat sendiri pizza..x yah beli lagi.suke3

azian berkata...

kak lydia...
adoyaiiii...cam ne ni ibu ngandungdi doha nak pizza yg kat jengka...lada banggala mamat tak suka...kacang peas pun dia tak suka...sbb tu tak letak...tapi sy suka kak...heheh

azian berkata...

kak munna...
ni tak tau la silat gayong dah berapa byk gayong dah yan kat dapur tadi...addehhh...

azian berkata...

sharifah...
betul3...kl dah pandai buat mmg best..hehehe

Daddy Ziyyad berkata...

pizza buat sendiri memang best..sebab ikut suka kita letak topping banyak2....~haha

Dinas Aldi berkata...

huih, home-made pizza! mesti sedap ni & lagi best sebab boleh letak apa2 yg kita nak, ikut suka hati :)

azian berkata...

doc...
mmg betul...sardin pun boleh..yg penting doh dia tu...kdg2 kl sejuk keras...tapi yg ni walaupun dah sejuk, lembut je...

azian berkata...

teacher...
betul2..cheese pun boleh letak lebey....heheheh

akuanakpahang berkata...

Best nampak menyelerakan. Meh pos laju kat kita sebiji :)

azian berkata...

AAP...
pizza sebijik ek...hehehhe...
terima kasih singgah

fara rera berkata...

madam..ble mdm nk wat kn tok kitorg lak??heheheh

Nobita Sensei berkata...

wow..nampak sungguh sedap.

aizamia3 berkata...

wow... bestnye tapi apakan daya saya serius tak minat lgsung memasak... kihkihkih...

Citarasa Rinduan berkata...

aduh.......
azia..bila kak ayu nak rasa air tanganmu

kak ayu like pizza

azian berkata...

fara...
kl sy buat untuk u, sy mesti buat untuk yg lain gakk...cr satu tarikh yg semua budak limbangan leh dtg umah sy...makesure masa tu pejah dah boleh jalan laaaa

azian berkata...

nobita...
kene rasa dulu br tau sedappp...hehehe

azian berkata...

aizamia....
ye ke tak minat masak?????lom sampai seru lg ...hehehehe

azian berkata...

kak ayu...
nnt kl dtg umah akak, kita buat pizza sama2 nak tak???sesi terjah dapur umah akak...hehehehe

erienz berkata...

sedapnye...nk tempah gaklah...blh x? hehehe...

azian berkata...

erienz...
cuba buat dulu...ok tak...hehehhe...kang kl sy buat nak nganto jauh sgt...hehehhehe