Rabu, 2 Mac 2011

Ayam Gajus



malam tadi masak ni....resipi ni di ambil dr buku kak hanieliza.....Senangnya memasak.....Ayam

Bahan-Bahan A

600g isi ayam potong dadu
1 sudu makan tepung jagung
1 sudu teh garam
(tapi sy guna tepung bestari, tepung ni mmg sedap kl buat goreng2

Bahan B

100g kacang gajus goreng
3 tangkai cili kering(potong2)(sy tak letak)
2labu bawang besar Holland (didadu)
4 ulas bawang putih (dihiris)
2 inci halia(dihiris)
1 biji capsicum (sy tak letak)
3 sudu makan sos tiram
2 sudu makan sos tomato
1/4 cawan air
minyak masak secukupnya

Cara-Cara

1. Gorengkan ayam yg dipotong dadu tadi...
2. Gorengkan lada kering, ni sy tak buat sbb sy tak letak lada kering
3. Tumiskan bawang2, halia.
4. Masukkan capsicum, ayam, sos2, dan sedikit air.
5. Biarkan seketika kemudian masukkan gajus yg dah di goreng, kacau...dan dah siap....senang je kan???



p/s hubby cakap sedap sbb lain dr yg lain...manalah penah masak ayam letak gajus!!!!

2 ulasan:

azieazah berkata...

Wahhhh kalu dapat kat Kak Azie ni, memang ratah gajus dulu baru makan ayam. hahahaha


Ilmu Itu Cahaya, Ia Tidak Akan Turun ke Hati yang Gelap!

azian berkata...

kak azie...
ye2...saya pun makan gajus dulu...hehehehe