sebenarnya aku masak ni sbb ade students aku dtg umah...geng2 cari ikan kat sungai...heheheh...nnt aku share entri kami g tangkap ikan kat ladang...biasalah...ladangkan byk kolam...byk sungai...ikan pun byk....ni aku masak ikan talapia lemak...sayur kacang...ikan talapia tu aku goreng dulu....tgok, ade ikan keli sekalik...aku tak mkn ikan talapia sbb...tetttttt...ni pun aku cerita nnt2 laaa....
Bahan-Bahan:
cili merah (blend, suku dr jumlah tu di tumbuk)
lombok rawit (cili api/padi/cabai) blend
bawang kecil (blend)
bawang putih (tumbuk)
garam
gula
Cara-Cara:
1. Panaskan minyak dlm jumlah yg banyak, masukkan bawang putih, bila dah kuning sikit, masukkan bawang, cili2, garam & gula. Tumis sampai masak, sampai jadik pekat gituh...senang kan...
16 ulasan:
as salam..ingat yan dah mkn talapia..kah2.mujur akak mengelat x pergi masa direndam dulu...kalau tak sampai sekarang akak merana tak mkn talapia.jgn cerita bab tu...tp kalau nak cerita.sila letak gambar KG Botak sekali...femes la dia..hihi
hahahahhaha....
kgin tu tak kawen2 lagi taw..dah kene maki gaknya dgn ramai junior2....tak makan la talapia walaupun talapia tu di bela oleh jiran yan di belakan umah dia...heheheh
ngeri betul nama sambal ni..ekekeke..
nasib baik bukan 'sambal jin ifrit!'
hahahahha...
jgn jd setan lepas makan sambal tu dahlah..hahah
kat kg kite ade sambal lanun..hehe
Assalam, aduh lapar nyer saya tengah hari nie :)
doc..
namanya setan sbb pedas sgt...ni kata kak yan...hehehe...
dib...kompom ar aku tak mkn kl pas mkn sambal ni jadik setan...kl lanun tu ok lg kot...hehehehe
AAP...
g la mkn...kang tiba2...
tis ...tis...tis...ayaq liur kluaq...heheheh
takut pula nak makan sambal ni.. sadis je namanya...
salam... X suka la sambal pedas2 ni...
kak munna...
ni sambal bali yg di panggil sambal setan...sbb pedas sgt, tapi sy buat lebihkan gula...tak berapa pedas laa...heheheh
pena rozie...
sebelom kawen, sy suka makan pedas2...tapi dah kawen dgn org yg tak suka pedas nih, terpaksa la ikut selera dia...hehehhe...so, yg ni tak pedas sgt...
mesti peads giler ni..nama pun pedas!
anntaj...
yg ni tak pedas sbb sy letak gula lebih sikit...heheheh...hubby tak suka pedas2...
Aduhhh... talapia bakar dan keli.
Semua tu paberet Kak Azie tau. Sengaja jer dia menggoda ek.
Wah!! dah menyetan ye Azian..hee.. kalau nak pedas mmg kena banyak rawit nya. tp kalau tak nak, sikit je lah.. kalau dah sambal tak pedas, bukan sambal lah kan..he.e..
Catat Ulasan