Sabtu, 21 Mei 2011

Carrot Cake - Dambaan Hati


ok...dah lama sebenarnya nak buat kek ni...kali ketiga beli carrot baru la berjaya buat...carrot yg ade tu asyik jd sup aje....setiap kali beli mesti beli byk sbb aku ni tak reti nak bajet 1 cawan berapa byk carrot parut...sampai hubby cakap..."ingat kami ni rabbit ke asyik beli carrot jek..." hehehhe...kak ummi, jgn kecik hati ye...ni takde kene mengena taw dgn akak....hehhehe


resipi saya amik dr sini....blog kak wana....setelah berhempas pulas cari resipi yg mudah dan based on apa barang yg mencukupi di rumah....hehehhe....tapi sy dah ubah2 sikit...derhaka betul kan...


yg atas tu carrot yg dah siap di parut, walnut tu sy tak cincang tapi sy tumbuk...kismis sy kisar...tp len kali sy tak nak kisar...biar dia sebutir2...


kek ni sy bakar mlm td tapi toppingnya baru je siap pagi ni....



ni dah nak di bakar....







setelah dibakar gini la ngupenya yek...



ni dah letak frosting cream cheese tu...tp sy tak letak pun lemon...tak dok laa...tapi manis sgt...(abis laaa laki aku mesti tak suka!!!!)


ni dah simpan kat dlm peti sekejap....





muaz punya....




memang sedap kek ni...sgt syorkan kepada mereka yg nak jumpa bakal mertua utk bakarkan kek ini....(pada yg dah ade mertua tu, lagik bagus kl buatkan...hehehehhe)



jom makan kek...



p/s sedang fikirkan menu apa laa utk lunch ni....muiz tgh tdo...dapat laaa update blog jap...

22 ulasan:

Daddy Ziyyad berkata...

.."ingat kami ni rabbit ke asyik beli carrot jek..."



-miahahaha...
saya kenan tunggu mommyziyyad habis pantang, baru boleh start kembali aktiviti baking mem baking..

bersama kak Es berkata...

dah lama teringin nak buat carrot cake ni sedaaapp.

haritu dah buat sekali..tapi tak jadi sangat. nnti boleh try resepi azian.

Akak student kayu grade 99. sekarang junior yang jadi lecturer kat sana pah dengan effy.
banyak kenangan kat Jengka dulu.. best ! lama dah teringin nak pi jengok Jengka tapi tak sempat je

Kakzakie berkata...

Yan... bila tak kerja asyik duduk dapur saja ke? Hairan betul kakak ada saja resepi baru keluar...

Muiz dah sihat betul ke?

ainnoraini berkata...

pernah beli carot cake mcm tu...tapi kak ain jer yg makan...anak2 tak berapa suke...bapaknye lagi laa...suka makan cekodok pisang jer...

wana yusuf berkata...

kek ni lama sy tak buat... my fav cake...sy suka buat kek ni masa raya... lepas tu sedekah kat jiran2...tunggu lps pantanglah baru nak membaking kek ni...

Lydia Miza(Aidyl Azim) berkata...

hurmm sedap.lama dah akak tak wat kek karot nih.tp resipe akak cream cheese dia tak manis dan tak lembik cam ni.dia keras sket.sbb akak tak suka dia sememeh...akak kan cerewet , nnt klu sememeh susah nak ngap..haha.ko jgn layan org cerewet cam akak ek yan!

Citarasa Rinduan berkata...

alahai...

azian.. bila ko nak buatkan kakak ko kek dik???

jgn kempunan ya

azian berkata...

doc...
nnt bila MZ dah abis pantang, waji buat kek ni...sgt sedap....

azian berkata...

kak es...
ye ke????sy dan suami masuk jengka 2000...graduated 2003...sy kenal kak pah tu...effy tu tak kenal la plak kl wood tech...kl business ade sorg. elfee...

meh la dtg jengka kak es...mengimbau kenangan silam....

hehehhe...g pasar sabtu....best kan???

azian berkata...

kak zakie...
masa cuti laaa nak masak2 nih...hehhehe...muiz dah ok...sy plak yg tak sihat dr hr jumaat lg...ni selseme dan batuk...bdn dah kurang sikit panas...dah 2 malam muntah2...mujur mkn kek carrot tu tak muntah...kl tak, syg jek...hehehhe

azian berkata...

kak ain...
cekodok pisang mmg sedap kak...

tp....

kek ni pun boleh tahan la sedapnya....cuma len kali toppingnya kene kurangkan gula...manisssss....

azian berkata...

kak wana...
terima kasih dtg ke blog sy...blog akak best!!!!i likeee byk kalikkk...hehehehe...sedap kek ni tp nnt akak buat guna walnut...mmg sedap rasa chunky2 sikit...

azian berkata...

kak lydia...
topping ni sebenarnya takde la lembik sgt, ok jek...tp yan yg buat lorek2 atas tu tak pandai....hehhe...masuk peti dia keras laaa...tp bila kuarkan dia ok jek....tak sememeh pun sebenarnya...hehehehe...akak cerewet ek????mungkin sy lagik cerewet kot....hahahaha

azian berkata...

kak ayu....siannya ....

ok...cuti sekolah nnt yan balik...akan daku usahakan ye...sbb nak ke sana tu kene gosok2 my hubby sikit...nak g umah CMG pun susah sbb hubby cakap, g umah CMG tu asyik nak mkn2 jek...sabooo je laaaaa.....

bersama kak Es berkata...

efi tu panggilan budak2 kayu..nama dia norhafizah Rosman lecturer kayu hehehe

pasar sabtu tu memang HEAVEN la time tuuuu...
ala, rindunyaa

azian berkata...

oooo....kak fizah...kenal la sgt dia dua org tuh...hehhehe...

moh la ke jengka kak es...
pastu jgn lupa singgah umah kami...

bersama kak Es berkata...

nanti nak gi jugak tapi tak tahu bila.
boleh la singgah jenguk azian hehe
kek carrot satu ek (ngade2 walau tak preggy)

P/S : kalau tanya diorg Kak Es mmg tak kenal sbb diorg panggil ALONG. Manja bebudak 2 org tu :P

azian berkata...

hehehhe...dtg hr jumaat, hr sabtu pagi sy bawak g pasar panas, org jual2 tudung bagai, best!!!harga murah!!!!ptg tu g pasar sabtu, pagi ahad g pasar pagi temerloh plak....ok, kesimpulannya,berapa hr nak duduk umah saya???

kek carrot tu????


takde hal la kak es....


dtg jengka dulu tp bgtau awal2 sbb leh prepare brg...walnut takde jual di sini....heheheheh

munna berkata...

mentang2 cuti ada je projek dia kat dapur...

azian berkata...

hehhehe...kak munna, bila lagik...masa ni laaa...hehehhe

azieazah berkata...

Yang nak jumpa bakal mertua elok la belajar buat yaaaaa...

yang dah ada mertua tu pun elok selalu selalu buat yaaa... > macam AZIAN tu.. hehehe

tapi kalu yang dah jadi mertua tu? cemana? tunggu punya tunggu Carrot Kek tak sampai-sampai... wuaaaaaaa!

azian berkata...

kak azie....
suh la diorang baca blog sy, mesti diorang dapat tau luahan hati kak azie yg nak kek carrot tuh....heheheheheh