Khamis, 5 Mei 2011

Sambal Ikan Kerisi

semalam balik agak awal sbb berangan nak buat waffle sambil makan2 kat luar rumah dgn cik T tetapi hampa sbb muiz asyik nak di gendong aje...then bila my hubby balik, baru la buat2 sibuk nak masak...masak yg paling simple dah laaa....sup sayur dan goreng ikan kerisi tp hubby cakap kl buat sambal pun sedap...




Resipi:



Ikan kerisi di goreng



3 biji lada besar merah



3 biji bawang kecil



2 ulas bawang putih



1 sudu besar sos plum



gula dan garam secukup rasa





Cara-Cara:



1. Blend lada, bawang2.



2. Tumis bahan blend tadi dgn jumlah minyak yg byk.



3. Masukkan gula, garam secukup rasa dan sos plum.



4. Masak sehingga sambal pekat.



5. Curah atas ikan kerisi yg telah do goreng.



6. Siap...sgt simple...kl nak pedas letak cili api ...

16 ulasan:

Yan berkata...

sedapnya.. rangup je kan ikan ni.

Lydia Miza(Aidyl Azim) berkata...

sikit nyer sambal ko yan?ciput jek...bg akak semua yek klu sket camtu..hehe.yan mkn ikan jek.

ikan kerisi tu kegemaran akak tau

azian berkata...

kak yan...
ikan kerisi ni mmg feveret sekeluarga...sedap2...selalu goreng jek..senang...

azian berkata...

kak lydia...
sambal nikan mcm perhiasan plak yan tgok...hehehhe...alah kak...saje jek buat sambal sikit, kang byk2 bukan abis pun...hehehhe

akuanakpahang berkata...

Kalau akak kat umah tu selalu belah ikan kerisi diletakkan bahannya didalmanya lalu digoreng mmg best :)

azian berkata...

AAP...
oooo...ika kerisi pun boleh gak ek wat cam tu...tu kl akak kat umah, kl "abang" di rumah jd apa la ek ikan itu...heheh

miloais berkata...

iol lebih suker tanpa sambal
tapi - buat cicah kicap + cili api....
perghhhhhhhh!~

CT Delima berkata...

Assalamulaikum azian

Bercuti2 balik kampung ker ni.. hihihi. Kalau ikan kerisi Hb kak ct suka goreng atau masak sambal jer. makan sure bertambah nasi tu. Ikan ni memang sedap masak macam ni jer yan :DD

azian berkata...

iols...
tu pun sedap gak ek...sy selalunya buat sambal kicap mkn dgn ikan bakar...alamakkkkk...leleh lak air liur...heheh

azian berkata...

walaikummusalam...
kak CT...best balik kampun...hehehhe...yg tak best wit manyak abis...heheheh...
hubby sy (cik mat jugak...heheh) pun suka goreng jek...

munna berkata...

ikan ni kak munna suka goreng dgn kunyit je..klu dpt yg betul2 fresh ..manis je rasa ikan ni

azian berkata...

kak munna...
nak dapat yg fresh kat jengka ni payah kak...heheheh

Lina berkata...

klu famili sy ikan kerisi ni goreng garam manis...lumur ikan tu dgn garam...perap sekejap pastu goreng sajork...

azian berkata...

lina...
ye, camtu pun sedap gak kan...

ainnoraini berkata...

itu ikan peberet kak ain tau...dulu kini dan selamanye...

sebab kak ain tak makan ikan yg besar2...w/pun badan ni besarrr...

azian berkata...

kak ain...
mmg feveret semua org kot ikan ni...isi dia lembut kan...knp akak tak mkn ikan besar???