Isnin, 30 Mei 2011

Hubby Masa Dulu

~~~~Entry ini sgt panjang.Sila jgn bosan~~~~



Just nak share tentang my hubby…mungkin ade yg tertanya tanya tentang hubby saya…ye, hubby sy sumbing ketika dilahirkan…sbb tu dia cakap sengau…disbbkan kesusahan family beliau , dia tak di operasi sejak dr kecil…hubby cakap dulu dia minum susu pun pakai sudu…sedihkan…(sila jgn berlinang air mata)



bila cerita zaman kanak2, mesti semua org xcited dan seronok sbb masa zaman kecik2 laaa yg paling best…tapi hubby cakap, dia paling tak suka zaman kanak2 sbb selalu kawan2 ejek2 dia…dan mungkin sbb tu la dia tak de kawan masa zaman kanak2…sebaliknya dia akan duduk umah tolong arwah mak dia kopek ikan bilis…..kat sekolah, kelas mengaji pun sama…kdg2 dia cakap mcm malas nak g sekolah sbb kawan2 ejek…sbb tu dia tak nak ingat zaman2 kanak2 yg sgt tak best itu…



so, masa zaman sekolah menengah, dia ni bukannya rajin sgt belajar tapi result SPM ok dan layak masuk uitm amik diploma pengurusan ladang…ketika aku sekelas dgn dia, dia antara siswa yg baik hati (start dah feeelinggggg….)aku mmg tak baik sgt dgn budak lelaki…baik gitu2 jek…kami selalu gossipkan dia dgn datin sally…heheh…walaupun suka2 jek gossipkan mereka tapi kawan2 kami ni tak pernah amik hati…..sally ke, hubby aku ke, diorang ok jek…




masa tu hubby baik dgn kawan aku,nama nya tet (aku malas nak sebut sbb byk kisah silam dgn dia…wa malas nak ingat lagik!!!)katakanlah ani…so, hubby aku baik dgn ani…tiap2 sem mmg kami akan ada praktikal…so, bila naik sem jek, hubby aku akan bg souvenir pada ani…masalahnya, bukan ani ni sorang jek yg dapat…aku pun dapat sekalik…heheheh…sila jgn jeles…so, start dr situ setiap kali praktikal kami akan tukar2 souvenir…sampai la sem 4…hubby cakap dia baik dgn ani sbb nak kenal aku lebih rapat...alasan jek kan...masa sem 4 kami ade buat ladang kongsi, ntah mcmne ntah my hubby ni leh plak satu kumpulan dgn aku….(mesti dia suka sgt sbb dapat satu kumpulan dgn aku…hahahahah…)



so, pada satu ptg yg damai di ladang kongsi kami…dia ade buat sesi luahan rasa…dia cakap, dia nak hubungan yg lebih dr seorang kawan dgn aku…waaa….aku mmg la sgt terkejut tahap cipan mehh…aku tak cakap apa2 pun….then, aku cuba jauhkan diri aku dr dia sbb aku mmg tak de hati kat dia masa tu….lama jugak laaa kami tak borak, tak tegur pun…kl kat kelas mesti cepat2 nak balik dan nak elakkan dr dia...(kijam betul!!!)



then satu hari dia jumpa aku…dia cakap…anggap je dia tak pernah cakap apa2 pada aku…sbb dia rasa sgt kehilangan seorang kawan…dia kata dia tak pernah ade kawan perempuan sebaik aku….(huhuhu…sila jgn berlinang air mata lagik…)so, aku amik keputusan untuk kenal antara satu sama lain…bermula la episode baru dlm persahabatan kami…sem 5, kami dah start couple…dia sgt mendamaikan jiwa…sgt memahami…selalu buat aku rasa terharu…even, sehingga ke hari ini…

selama aku couple dgn dia, ramai kawan2 yg cakap aku hanya nak main2kan hubby aje...jahat betul la manusia itu...mencik aku!!!ade jugak yg cakap aku ni bukan serius pun dgn hubby aku...hello....boleh nampak ke keihklasan hati aku nih...???

perhubungan kami mmg byk dugaan....arghhhh...malas la aku nak citer lagik...episod akan dtg la eh...heheheh

p/s sebenornya kamera aku tertinggal kat umah...aku tak leh la nak upload gambo...huhuhu aku dah lama nak share cerita pasal suami aku...

67 ulasan:

Lydia Miza(Aidyl Azim) berkata...

kalau dah jodoh tak ke mana...dugaan hebat mana pun pasti akan bertemu jua.adat DPIM...biasanya sang puteri takkan dilepaskan oleh putera mereka . Ramai je yg kawen sesama sendiri kan ? Sikap ambil berat mmg dlm dlm kebanyakan siswa DPIM..tu yg akak nmpk.

bab sengau..tu tak jd masalah...selagi mamat sht kan?hati mau baik ma...

mamat beruntung kerna nampak sempurna bibirnya dijahit.sepupu akak 3 kali operation pun still senget lg yan.dah anak dara...dia mls nak buat lg..takut sakit katanya..so msh senget dan gigi tak teratur.takpelah..ketentuan Allah...

KuNanGKuNanG berkata...

jodoh kite hanya Allah yg tau kan kak. dia kurniakan seseorng yg terbaik wat kite..akak dah dapat, sy ni ntah bila la agaknye..slalu jumpa org yg salah..lum jodoh lg kot..(sedapkan ati sendiri..)huhu.. :P

ainnoraini berkata...

anak saudara kak ain pun ade yg sumbing jugak...tp di buat pembedahan tu mase kecik2 lagi tapi beberapa kali la jugak..dah besar panjang pun sekarang ni...ok jer

en somi yan mesti baikkan...tentu sayang kat bininye tu...tu sebab rajin tolong bersihkan dapur bila puan isteri sudah habis memasakan..hihihi

Daddy Ziyyad berkata...

sob sob sob....dah habis 2 kotak tissue ni saya lap air mata...

:)

abaikan aja kata kata orang Azian...

so sekarang suami awak pun lecturer dalam bidang yang sama ke?

azian berkata...

kak lydia...
kak...mamat tu sebenarnya kene operate lg tp doc ckp 50-50 sbb nak operate tu dekat dgn urat apa ntah...so, yan ckp, tak yah operate terus...dia pergi terapi belajar bercakap dgn betul tp skrang dah tak pg lg dah...org lain kdg2 tak faham jugak dia cakap tp yan akan ulang balik apa yg dia cakap...selalunya masa order kat kedai mkn...sbb tu mamat tu mcm pendiam sikit...dia bukan tak nak cakap tp dia takut org tak faham cakap dia...heheheh...lep u manyak2 kak...

Kakzakie berkata...

Kalau ikan dilaut asam di darat dalam periuk bersatu, inikan pula dah belajar satu tempat, praktikal dlm satu ladang dan satu kumpulan. Bila mata bertentang mata, hati jadi tak keruan, bersatu jadilah pasangan hingga mendapat Muas & muiz yg montel. Hahaha.... kakak tak sedih pun. Kakak suka...

azian berkata...

kunang2...
mungkin itu lebih baik buat kamu ketika ini...sekiranya kamu berkawen skrang, mungkin suami kamu hanya inginkan kesenangan kamu sahaja dan akan meyusahkan hidup kamu...lebih baik kamu single aje sebelum berjumpa dgn pria pujaan hati...heheheh


(cehhhh...ayat akak ni....heheheh)

ade hikmahnya jodoh kamu belum sampai....boleh jd anak mak lg...hehehhe

azian berkata...

kak ain...
suami mana tak sayang isteri....hehehhe...suami sy tak suka dapur sepah2...sy pulak tukang sepahkan dapur...heheheh...

hubby sy tak tau la plak berapa kali dia operate tp byk kali jugak g hospital sultanah aminah jb tuh...tp alhamdulilah...dia sgt menyenangkan hati sy...

azian berkata...

doc...
2kotak ke????adoyaiii...

suami sy penolong pengurus di felda jengka 20...sbb tu sy duduk kat jengka 20...hehehe...

kl dia jd lecturer nnt budak2 ni tak faham dan mungkin akan ajuk dia balik...heheheheh

azian berkata...

kak zakie...
suka ke????heheheh....kak, kl sy cakap budak2 tu hensem, mesti dia cakap ikut dia...nyampah betul dengonya...hehehhe....

dia pernah kene tegur kat dlm bas dgn sorg budak perempuan taw, masa tu kami br kawen...ade ke patut budak tu cakap dia hensem?????

isk, tak patut betul laa....hahahhaha

Cik Ina Do do Cheng berkata...

Azian orang dah tak pandang semua tu, yang penting hati baik dan kita suka. bukannya orang luar yang nak tolong kita betul tak? yang penting nora danish kata "HIDUP MESTI ENJOY"

anak akak umur 21 tahun.

daddyzkool berkata...

ajal maut jodoh pertemuan...mmg sudah tertulis ...

Tanpa Nama berkata...

nangis aku bc entry ko ni kak,dahlah nak close checkroll sok so arini byk kj tp masih gk tgk blog ko ni.aku doakan ko bahgia n berkekalan ke akhir hayat.amin.

munna berkata...

Macam drama berseries korea dah ni... tapi semuanya dugaan dari tuhan utk jadi azian dan hubby seteguh skrg....

Mat Gebu berkata...

terharu okeyyy berair2 idung semua bila baca....

Citarasa Rinduan berkata...

azian.. mamat normal okey, sila jangan terasa....

kak ayu pandang mamat seorang lelaki yang sempurna, dengan caranya yang take anak2

yang rajin bantu kamu didapur, mengalahkan perempuan...

PS; kak tak sedih, walau dalam hati kak dah penuh dengan empangan air mata..

TERBAIK ENTRY INI

ibuintan berkata...

jodoh pertemuan semuanya ketentuanNya, yang penting suami yan amat menyayangi Yan dan anak2

tabik dengan keihlasan Yan menerimanya, semoga kekal bahagia selamanya

ShashaCatering berkata...

Selamat berbahagia selamanya dengan hubby tersayang ;)

Yan berkata...

wamboi3...cite sal hubby ye.. akak nak cite gak lah..hee. takut lebih panjang lagi dari Yan..he

Uncle Lee berkata...

Hello Azian, bahasa saya sebelum Merdeka, so I will comment in English, takut silap nanti get mistaken for marriage proposal, itu la lecheh, kan? Ha ha ha. Just joke joke, ya.

I love your Header gambar....except for baby, all smiling...and hubby you very handsome....and he has a very pretty isteri too.

Di mana tempat tu? I'm guessing Pulau Perhentian, or Redang? Maybe Hawaii?

You have fun, keep a song in your heart.
Best regards.
Lee.

a.z.r.i.n.a.03.07 berkata...

Syukur. Kalau dah jodoh tak kemana.
Semoga suami Yan tak merasa rendah diri.


;o)

azian berkata...

cik ina do do cheng...
ye...hidup mesti enjoy cuma cara nak enjoy tu kene betul...heheheh...

anak akak dah besar ek...

azian berkata...

daddyzkool...
ye...itu sy akui...betul3x....

azian berkata...

yati...
lor...nangis ke???heheheh...dah laa...g siapkan check roll...kang ade yg kene bebel kang...kwang3x...

azian berkata...

kak munna...
da lama tak layan drama korea...agak2 kl citer sy ni buat drama laku tak ek???tp pelakonnya mesti la sy dan en mamat....hahahahah...mesti takde org tgok...

azian berkata...

cik mat...
aishhh....sy pun terharu jugak neh...saye citer biasa2 jek...(sambil berlinang air mata gak...huhuhu)

azian berkata...

kak ayu...

lep u manyak2....huhuhu...akak mmg baik hati...akak sgt tabah...sy tak mampu jd mcm akak...

azian berkata...

ibuintan...
ai2 cip!!!sy tabik akak jugak!!!

kl kita menerima seseorg dgn hati yg ikhlas kerana Allah, pasti ade keberkatannya...semuannya telah ditakdirkan oleh Nya...sy yakin ade hikmah disebalik semua ini...thanks ye kak...

azian berkata...

shahsha...
tq....utk awak jugak...sy suka tgok org happy tp kdg2 rasa jeles taw...heheheh....jeles sbb sy pun nak happy mcm mereka jugak...hehehehe

azian berkata...

kak yan...
wahhhhh...tak sabo nih nak baca pasal entry hubby akak....heheheh

azian berkata...

uncle lee...
aiyakkk...how old r u???
tq2....the picture meh???
aquaria KLCC... hawaiii????oooo....kene kumpul duit dlm jumlah yg byk baru boleh pg tp lebih baik g haji dulu kot....heheheheh

yes...i agree wif u that my hubby is a hensem man, but for ur info, he is also the best ever friend i have...me pretty????ooo...i prefer cute la uncle lee...heheheh

thanks!!!

azian berkata...

kak reen...
dia selalu rasa rendah diri...mmmm...tak tau laa...

baik juga rendah diri dr bangga diri kan....heheheh

mokjadeandell berkata...

Azian,
Bukan semua orang bertuah..Kadang kadang pilihan kita yang sakit dimata itulah yang buat kita sakit dihati.
so its all about luck.
And you are so lucky.

mas saari berkata...

salam singgah dan follow sini...

jangan terlalu merendah diri!
setiap manusia itu diciptakan sempurna olehNYA, jika tidak sempurna dari segi fizikal sudah pasti sempurna dari segi akal dan fikiran!

leyzajamil berkata...

salam, sy setuju dengan pendapat mas saari. tapi lihat pada gambar cantik je senyum hubby azian? tak rupa sumbing pun..semoga kalian berbahagia hingga ke akhir hayat :)

nuwairani ismail berkata...

sgt terharu dgn ceruta ni...waaaaaa

Rozita berkata...

singgah blog ni dari blog CMG... kita sekampung la...sama jugak merantau ke pahang...

setiap orag ada kelebihan dan kekurangan masing2 cuma jgn jadikan kekurangan tu batas untuk capai kejayaan tapi selalulah gunakan kelebihan untuk hidup lebih bermakna pada diri sendiri dan orang lain...

Rozita berkata...

yeay.. sy follower ke 200..

Sal Saari berkata...

salam kenal, terjah blog anda dr blog Che Mat Gebu..

kekurangan dia adalah anugerah Allah, kelebihan dia juga adalah anugerah Allah..

Semoga berbahagia selalu..

Along Maklong berkata...

terharunya maklong..
semuga bahagia hingga akhir hayat..

azian berkata...

mokjadeandell...
tq...singgah ke blog sy dan komen...
sy rasa semua org bertuah...mereka ade pilihan masing2 dlm hidup...kita yg pilih jalan hidup yg kita inginkan...

azian berkata...

mas saari...
tq...tp hubby sy mmg seorang yg merendah diri...heheheh...

azian berkata...

leyzajamil...
heheheh....dlm gambo mungkin tak perasan sgt kot...tq ye...

azian berkata...

nuwairani...

heheheh...terharu ye???entry biasa2 jek laa...

azian berkata...

rozita...
tq sudi singgah dan follow...
betul tu...semua org ade kekurangan dan kelebihan masing2...org yg cukup sempurna fizikalnya pun belum tentu lg akan jd suami yg sebaik suami sy kan...heheheheh

azian berkata...

sal saari...
tq...suka dgn kata2 awak tu...

azian berkata...

along maklong...

terima kasih ye dtg ke blog saya...terima kasih jugak utk ucapan itu...insya ALLAH...

MulutPayau berkata...

Sedih dan terharu bila baca ntry ni...
Semua kita ada kekurangan dan kelebihan masing2...Yang pnting, Yan ikhlas mnrima suami seadanya..
Semoga kebahgiaan menjdi milik Yan hingga keakhirnya....

CT Delima berkata...

As'sala Azian

Alhamdulillah... akhirnya kejinjang pelamin dan mempunyai anak2 yang comel. Semoga kekal bahagia buat selamanya hingga kedalam syurga, insyaAllah...aminnnn

nyanyisunyi berkata...

uwaaaa...mcm sinetron pulak dah...pasti kenangna ni susah nk lupa sbb bnyk pahit,manis,masam, masinnya kan azian..muga jodoh kamu kekal dn bahagia hingga akhir hayat

ShashaCatering berkata...

Hai Azian....!

Salam ziarah yang mesra dari saya ;)

azian berkata...

MP...

sy pun harap akak akan sentiasa bahagia gn en suami...heheheh

azian berkata...

kak CT...
utk kak CT jugak...akak ni mmg nampak muda remaja jek...mcm akak lily plak...hehehhe...hubby kita nama sama laa kak...cik mat jugakk...

azian berkata...

nyanyi sunyi...

hehehhe...sinetron ke???addehhhh....heheheh

azian berkata...

shahsha lagikkk...
heheheh....terima kasih ye...

wana yusuf berkata...

Salam azian... sedih baca cerita yan tu.. anak sedara akk pun ada mengalami nasib yang sama... dia mmg pendiam dan suka menyindiri... setelah baca entry yan ni barulah akk faham perasaannya.... selama ni kita cuma kesian kat dia ttp tak dapat mendalami perasaannya... tu yg buat akk sedih kerana terkenangkan yang dia tak suka masa silamnya.... selepas ni bila jumpa dia kena banyak beri dia sokongan dan dorongan spy dia bersemangat utk menempuh hidup!!!

bersama kak Es berkata...

yaann..terharunya cinta tulus :)

sengau takde efek apa2 pun selagi kita konfiden dgn diri. dah jadi pen. pengurus tu...OK sangat lah tu.

Cinta kampus mmg best ... dugaan pun boleh tahan ..ehehe

apa2 pun kak Es nampak azian mmg seorang isteri yang baik dan ceria. mesti hubby syg sgt dgn yan :)

moga bahagia hingga ke syurga ...ameen

azian berkata...

kak wana...
hubby sy sampai hr ni pun dia sebenarnya masih lg malu...kl nak order makan pun, dia akan suh sy orderkan...sbb dia takut org tu tak faham apa dia cakap...dlm meeting pun dia cakap selalunya dia tak cakap apa2 pun walaupun ade bende yg dia nak cakap tp tu laaa....mmmm....susah jugak...

azian berkata...

kak es...
hamboi2....mcm tau2 jek cinta kampus????ade pengalaman ke??/share sikit....heheheheh

penolong pengurus yg lama lagik nak jd pengurus kak...kawan2 lain dan junior kami ramai jek yg dah jd manager....lom ade rezeki lg....

heheh...akak nampak jek sy mcm baik kak....kwang3x....

bersama kak Es berkata...

eh..akak tulis baik je ke...
baik + kaki buli kah kah kah

tapi penyayang kaaaannnn

Tanpa Nama berkata...

sy pun mcm suami yan gak..sumbing(cuma xsengau). masa kecik2 adalah waktu yg tersiksa oleh sy. bkn setakat kwn2 malah pkcik,mkcik dan adik bradik pun sama mengutuk sy..terutama kaka yg ke3. sy takut nk melawan sbb org akan kutuk sy lg. Cuma abah sy jer yg selalu memanjakn sy. Ktnyer dia kesian kt sy so dia akan tunaikn kehendak sy.(masa kecik2 le skrg xhingin nyer) -azhana-
ada 1 peristiwa yg betul2 sy xbleh lupa. masa tu ada time tngkap2 gmbr, entah mana silapnya pkcik sy panggil sy si sumbing..sy pun melalak la. tapi apa jd pastu..? atok (sblh mak) tengking sy n halau blk. sy berlari blk dlm ujan smpi terkencing2..ish..ish..(takut psl kena tengking) yan rasa patut ke dia buat camtu kt sy?
sy jugak takut bila ada jejaka nk berkenalan.tapi yg peliknya sy mmg ramai bf tmsuklah suami sy. kami berkenalan pd mlm 15 Syaaban. Mlm tu dia ternmpk sy dan esoknya trus mntk merisik sy(xtahulah pa yg dia pndng sy). sblum bernikah mertua sy xsuka..alasan sy cacat. Pas sy bersalin anak pertama, mertua dtg melawat..tahu x apa dia buat? dia selak baju anak sy nk tgk kot2 ada kecacatan. Mmg sy selalu doa setiap kali sy ngandung jgnlah anak sumbing cam sy. Sy xmahu zaman kanak2 depa cam sy..seksa.
now sy sgt bahgia ngan suami. Kdng2 sy kesian tgk dia..mesti malu kn. Sebab tu sy selalu mncntkkn diri sy walaupun buat camner pun xcntk. hehehehe..Sy puji suami sbb dia xpernah melekehkn sy. dia selalu belikn brg2 yg sy suka..mgkin dia nk amik hati sy kot.
sy harap agar suami sy kekal mcm ni smpi keakhir hayatnya.AMIN.

nur azhana berkata...

sy tanpa nama tu nur azhana..hehehe...

Tanpa Nama berkata...

Dalam kekurangan, banyak Allah beri kelebihan.... Akak doakan Allah panjangkn jodoh Azian bersama suami tersayang hingga keakhir hayat...Akak pun ada anak spt suami Azian... Syukur dah remaja dan selamat menjalani pembedahan pd usia 4 bln dan 11 bln

Azian Elias berkata...

yan.. akak dua'a kan agar semuanya aman sejahtera.. yang penting keserasian anda berdua. itu paling penting..

Sutera Syifa berkata...

bergenang air mata baca..ehh..tk de la main2 je..hehe..klu dh jodoh kan..yg penting kite tau isi hati kite..biar la org nk ckp ape pun..

mamawana berkata...

Assamaualaikum Azian

Nice sharing. Tabik respek kat Azian.

JunAina berkata...

Nak komen jugak walaupun pada entri lama...hehehee...

Pokok pamgkal berbalik pada hati, kita ikhlas terima tak kira dalam apa juga keadaan dia insyaallah ada rahmat yg Allah beri di sebaliknya. Kena percaya dan pegang pada qadar dan qadar Allah. Nak ikut cakap org semua tak kena. Cam akak jugaklah dedulu ada jugak yg pandang sinis tapi lama2 depa letihlah...