Isnin, 30 Mei 2011

Petua Hilangkan Lenguh Ketika Menguli...

seorang sahabat telah bertanya kepada saya...
bagaimana nak hilangkan lenguh ketika menguli....tangan rasa lenguh sbb nak uli doh buat roti, pizza, donut etc laa...(apa2 yg boleh di uli laa....hehehehh)


petuanya ialah.....


no 1, boleh guna bread maker utk hilangkan rasa lenguh tuh...kl pakai breadmaker ni, korang masukkan semua bahan, dan pilih option doh...senang...siap...ni la yg cik mat gebu kata bibik melayu....hehehehheeh


no 2, pada aku laa....kl nak masak lebih2 lagi utk family sendirik, tangan tu tak rasa lenguh pun....sbb nak masak utk org2 tersayang....nak masak ni kene lah dgn kasih syg....pastu kl family kita makan apa yg kita masak, kita akan rasa happy...tangan yg lenguh pun dah tak terasa lagi lenguhnya kan???

tu je laa petua yg aku ade....heheheh...lain2 tak tau laa plak aku kl mmg ade petua nak hilangkan lenguh ketika menguli

kadang2 aku pun ade gak time2 malas nak masak, tapi bila org2 kat umah tu request nak makan tulah, inilah....tak sampai hati kl tak buatkan...

jadi....tambatlah hati suami anda dgn makanan.....heheheheh

p/s sibuk laa....hr ni 1st day start kelas...dah tu kelas kul 8pagi...amikoooo....pastu br balik dr johor pagi td kul 1pagi!!!!addehhhh.....

muaz di rumah neneknya di layang2, kluang, johor....muiz dgn ummi di jengka...minggu depan may b balik johor lagi tp.....adoyaiiiii!!!

11 ulasan:

bujal X berkata...

saya da biasa da~~dulu uli tepung cakoi sampai 10kg~~lagi lenguh~haha~~

nuwairani ismail berkata...

patutla tangan sy x lenguh kalau menguli roti sbb sy guna petua no 2. heheh...nk beli BM x mampu lagi.

Daddy Ziyyad berkata...

saya ada petua nak elakkan lenguh menguli tepung pizza...


~kita call pizza hut delivery!!

:)

munna berkata...

kak munna klu bulan puasa hari2 buat kulit popia sampai 10 kilo tak pernah lenguh pun.... sebab en abg yg ulikan...kak munna cuma masakkan kulit popia tu kat kuali je... tapi kaki pula lemguh sebab berdiri... ada petua utk kaki yg lenguh tak azian...

azian berkata...

bujal...
cakoi 10kg meh????

sedapkah itu cakoi???

bravo!!!

azian berkata...

nuwairani...
hehehhe...bagus2..amalkan petua no 2...BM tu rasanya ade yg murah tp takut pakai sekalik dua jek pastu rosak...heheheh

azian berkata...

doc...
ni lagik hebat petua nih...hehehheeh....tapi sy tak leh nak guna pakai petua nih...heheheheh....

azian berkata...

kak munna...
10kg kulit popiah ???byk gak tuh...

nak hilangkan kaki yg lenguh ye???

buat masa ni, kita gilir2 la kak masakkan kulit popiah tu...boleh???

kurang sikit lenguh akak tu nnt...

munna berkata...

rezeki bulan puasa azian..mmg tiap2 tahun akak akan meniaga di pasar ramadhan jual popia goreng dan bersira...

azian berkata...

kak munna...
sy suka la yg bersira tu...pasar ramadhan kat ne kak???heheheh...boleh la pg nnt...

bersama kak Es berkata...

hahha..ingat kan apalah petuanya.
tapi mmg betul, kalau kita semangat je nak buat..hilang rasa letih.
tgk pula diorg makan dgn berselera, rasa sangat seronok kan?