Isnin, 9 Mei 2011

Kek Coklat Kukus dan Waffle



sempena family hanafi dtg ke rumah sy...sy buatkan kek coklat kukus dan waffle....kiranya utk minum petang laaa....sbb diorang sampai petang kan...masa mereka sampai , aku tgh buat waffle dan tabur chocolate rice atas kek....diorang terus masuk dapur dan kami mkm kat dapur je...abg napi cakap, bau dr luar sedap jek....(bau waffle tu mmg sedapppp) kek coklat kukus ni dah selalu buat, boleh amik resipi di sini...









so, waffle ni aku amik resipi dari kak ummi kuantan yg jelita itu...



Bahan-Bahan



3 sudu butter di cairkan



1 sudu besar gula



1 sudu teh serbuk penaik



1 cawan susu segar (sy guna susu cair)



1 biji telor



garam sedikit





Cara-Cara



masukkan kesemua bahan dalam blender...dan blend...



biarkan 10 min, kemudian barulah masukkan ke dalam waffle maker...



sapu dgn filling kesukaan anda...



muaz letak choki choki...



tapi yg lain guna peanut butter n chocolate stripe tu hah....



sedap dan boleh buat lagi....



nnt sy tunjuk step by step ye...

14 ulasan:

Lydia Miza(Aidyl Azim) berkata...

yan...nak sikit!

Mutiara Bernilai berkata...

wah. nak cuba la nati.. mcm best jekk

NUR berkata...

dear.
takleh buka link kek coklat la..

Kakzakie berkata...

Yan... asyik buat kek je kerja kat dapur. En. Muhamad juga yg kena kemas. Betul tak patut......:)

Salam buat semua....

azian berkata...

kak lydia...
addeh...camno nak bg ni hah...

azian berkata...

mutiara bernilai...
cuba2...sgt senang...kl susah tu kompom sy pun tak buat...hehehhe

azian berkata...

nur...
ok tq...dah dibetulkan...hehehe...ade 2 x http://

azian berkata...

kak zakie...
hehe...sbb tu mamat tak suka sy buat kek...nnt loyang yg sy rendam dgn air tu sy biarkan je sbb ade org yg akan basuh!!!!hehehehhe

Lina berkata...

ya Allah kek coklat kukus tu menggoda sungguh!

azian berkata...

lina...
lina pun boleh buat jugak...hehehhe

tiefazatie berkata...

sgt la best..nk tau cmne nak wat waffle tue..hee

azian berkata...

tiefazatie...
kay...nnt akak tunjukkan caranya ye...len kalik akak amik gambo step by step..

Sharifah Nadzarah berkata...

waffle lagi!!!!..aduhhh..geram tul tgok org wat waffle..tau!!..kite carik waffle maker kat jb ni x dpt2!! geram..geram...yan beli kat mane ekk..

azian berkata...

sharifah...
cuba cari kat tesco...tak pun giant ke...yg ni sy suh company tu pos...sbb ade kawan yg belikan sekalik...hehehe